Pasja dlaka in hrana? Kaj imata skupnega?

Pasja dlaka in hrana? Kaj imata skupnega?

Sreda, 2.6.2021, dan 359

Pasja dlaka in hrana imata ogromno skupnega. Zadnje tedne, ko smo se začeli malce bolj svobodno gibati po državi in je situacija na trenutke celo podobna normalnemu stanju pred Corono, sem nehote začela opažat, da se ogromno ljudi »vpiči« v dlako, kožuh našega kosmatinca 😎.

»Joj kako ima sijočo dlako«. Ali pa »Wau ima mehko dlako« so komentarji, ki jih je bilo zadnje tedne pogosto slišati, ko smo s Conorjem hodili po Sloveniji. Vedno sva se s Primožem zgolj vljudno zahvalila, ne meneč se za t.i. vzrok. »Jah, pač ima lepo dlako, očitno nekaj že delamo prav«, sem si mislila.

Šele danes, ko smo s Conorjem zakorakali v nam najljubšo pasjo trgovino in je bila lastnica trgovine povsem očarana nad mehkostjo dlake, mi je kapnilo na pamet, da je kriva hrana. Mislim halo… Veš ono, ko so ene stvari tako logične in jasne, da jih včasih skoraj malo pozabiš 😆. Ja vem, čudno, ampak v moji na trenutke zmešani glavi se tudi to zgodi. Skratka, valda, da ima pes vrhunsko dlako, če včasih je skoraj bolje kot midva 😆🙈.

Zakaj ima Conor tako sijočo dlako?

Tako, kot za ljudi izgled kože, las in nohtov o našem zdravju marsikaj pove, je tudi pri psih podobno. Verjetno je jasno, da če ima kuža lep svetleč kožuh, je bolj kot ne zdrav 😉. Zdaj kako doseč, da bo imel tvoj kosmatinec lepo in mehko dlako kot naš Conor? Okej v prvi vrsti naj spet poudarim, da nisem veterinar in ne kinolog. Da to kaj povem/napišem so zgolj moje laične izkušnje in znanje iz prebranih člankov. Oz. od določenih oseb, ki meni na določenem področju predstavljajo avtoriteto in jih zato globoko spoštujem.

Skratka, še preden je Conor sploh zakorakal v naš dom sem si dala duška pri iskanju primerne hrane za pasjega mladiča. Že takrat sem izbrala kakovostno briketirano hrano Platinum, ki se je izkazala za dobro izbiro. Do trenutka, ko sem se nehote srečala z ozadjem in razliko pridelave peletov in briketov ter ugotovila, da slednja izbira morda le ni najboljša. Zakaj je tako, sedaj tukaj ne bi spet na dolgo in široko razglabljala, saj sem o tem napisala že ogromno blog zapisov (tukaj in tukaj) in celo en dokaj poglobljen (za nekoga, ki ni šolan v tem – da se razumemo 😉) članek z naslovom Briketi ali hladno stikaski peleti?

Kakšna je razlika med peleti in peleti?

Torej prva za moje pojme pomembna točka pri zdravju vašega psa je seveda izbira primerne hrane. Če nimate primernega znanja, da bi slednjo pripravljali sami, potem vedno znova priporočam hladno stiskane pelete Naturavetal. Danes o njih niti ne bom na dolgo govorila, zgolj par dejstev bi rada izpostavila, ker mi ni vseeno.

In sicer zadnje čase, opažam, da je na trgu poplava različne suhe hrane. Okej eno so briketi, drugo pa peleti. In ravno slednji postajajo za moje pojme vedno večji problem. V pasjem svetu nekako velja, da so peleti pač boljši kot briketi – zaradi načina proizvodnje. Noben pa se ne vpraša zakaj je to tako, kot je?

Okej, če je večini ljudem jasno, da pljučna ne more stati isto kot goveje rebro oz. meso za golaž, zakaj se potem noben ne vpraša zakaj stane žakl enih peletov 40 € in žakl drugih 60 €? Mislim sej ni treba dosti, zgolj vzameš deklaracijo enih in drugih in odgovor leži na dlani 😉. Če je bistvo hladno stiskanih peletov ohranjanje čim več vitaminov in mineralov v pasji hrani, naj mi nekdo pove zakaj za boga je potem na določenih znamkah peletov cela četica vseh živih dodatkov umetno dodana? Če je zadeva narejena tako kot mora biti (na nizkih temperaturah okrog 42 stopinj), potem verjetno ni potrebe po nobenih dodatkih ali?

Domače pripravljena pasja hrana zmaga

Da nadaljujem, niso zgolj peleti krivi, da ima Conor tako lepo dlako. Saj slednji sestavljajo zgolj dobro polovico njegovih obrokov. Zvečer dobiva naš kosmatinec celo paleto živil v obliki doma pripravljene pasje hrane. Za vso moje dosedanje znanje se lahko v največji meri zahvalim dobri prijateljici veterinarki Maji Turk, ki je specializirala pasjo prehrano (pa sej je specializirala še ogromno drugih stvari, samo priznam vedno znova pozabim, ker je ženska iz vidika pasjega zdravja enciklopedija na dveh nogah 🙃).

Torej odkar poznam Majo se ji Conor lahko zahvali, da izgledajo njegove pasje sklede precej pisane.

  • Na večernem meniju se tako znajdejo sardelice, govejo mleto meso, govejo meso, piščančji hrbti, piščančji vratovi, drobovina, zmešano z različno solato (izredno na malo narezano, če ne gospodič ne poje 😆 ), rdečo papriko in korenčkom (kar gospodič obožuje),bučke, občasno se znajde tudi kakšna hruška ali jabolka, tudi maline.
  • Žal zadnjih 14 dni banan več ne jemo (kdo bi vedel zakaj 🙄).
  • Nekajkrat tedensko večerjo popestrimo z jajcem, čeprav Maja svetuje, da le to na hitro pokuhamo, priznam jaz to vedno pozabim 🤦.
  • Kot piko na I mu 3-4x tedensko privoščiva tudi ogromno fajn mesnato govejo rebro, nad katerim se marsikdo zgraža češ »Kaj tako lep kos daš psu?«.

Ampak sej vemo kako to gre a ne? Zadovoljni kosmatinec = zadovoljen lastnik oz. kot sem jaz še malce »prilagodila« zadovoljen, zdrav pes = manj obiskov veterinarja😊.