Dan mučenikov in izbira pravega karabina

Dan mučenikov in izbira pravega karabina

Četrtek, 10.3.2022

Če sodim po zadnjem pozitivnem odzivu 😊 (tako iz vidika komentarjev, kot dobrih številk) na moj torkov »comeback«, kjer sem se med drugim dotaknila različnih materialov iz katerih so narejeni pasji povodci, sem si tokrat rekla…»Pa okej, očitno so vam takšne stvari zanimive, zakaj ne bi potem še nekaj besed namenila karabinom?«

Navsezadnje na dan mučenikov, praznik posvečen moškim, »paše« govoriti o bolj močni tematiki 🏋, če se lahko tako izrazim….

Karabini za povodce…nočna mora

Slednji so vsaj za moje pojme ena izmed bolj pomembnih komponent, ko je govora o materialu pri pasji opremi, poleg D-rinke na ovratnici. Ampak ok…to je moje subjektivno mnenje 😉.

Zdaj, če grem malce v preteklost, naj omenim zanimivost, da so ravno povodci nama s Primožem naredili daaaleč največ sivih las 😆.

pasji karabini
Pred lansiranjem znamke smo testirali preko 10 različnih karabinov….

Tisti, ki nas spremljate že od samega začetka veste, da smo jih testirali preko 10 in zgolj eden se je izkazal za dokaj primernega. Čeprav, če bi vedeli ozadje…huh…je bilo kar nekaj prerekanja med nama s Primožem, ali dotičen karabin izbrati, ali pa sploh ne iti ven s povodci.

Zdaj…preden spet začnem dolgovezit, dajmo morda iti kar h konkretnim stvarem. In sicer kaj je nama osebno izredno pomembno, ko je govora o karabinih in na kaj sva pozorna….

Aluminij, cink, nerjaveče jeklo, nikelj, medenina…

Ne glede nato, ali gre za aluminij, jeklo, cink, medenino ali nikelj, se za potrebe industrije oz. v našem primeru karabinov za povodce, vedno uporabljajo zlitine. Zdaj lahko bi se lotila raziskave vsakega materiala posebej (dejansko je bil to moj prvi plan, pa sem hitro videla, da vas morda z lastnostmi enega in drugega ne bom utrujala 😆)….Po drugi strani, pa se mi zdi bolj primerno, da v kratkem povzamem kaj je sploh »finta« različnih materialov in na kaj je fajn biti pozoren😎.

Ko je govora o moči posamezne zlitine nasploh, je nerjaveče jeklo najmočnejši material, za cinkom aluminijem in nikljem. »Težava« nastopi, ko je govora o teži in kako je material obdelan. Med najlažjimi materiali je definitivno aluminij, vendar tudi vsaka zlitina aluminija ni najbolj primerna.

Ko močneje ni vedno tudi najbolje….

Glede nato, da imamo na svetu preko 350 različnih pasem psov (številke se od strani do strani razlikujejo). Od velikih, do majhnih kužkov, je logično, da je na to raznovrstnost fino pomisliti, ko je govora o primerni opremi. Zdaj za ogromnega Cane Corso verjetno ni problem, če je karabin poleg vzdržljivosti tudi precej težak. Problem nastane, če želimo ta isti karabin uporabit na manjši pasmi.

Na srečo so v preteklosti razvili t.i. letalski aluminij, ki ima zlata vredne lastnosti 😊. Kot že ime pove, je bil razvit za uporabo v letalski in vesoljski tehnologiji. Slednji ni zgolj in samo lahek, vendar je z dodatkom različnih kovin postal tudi izredno močan.

In ker je nam poleg vzdržljivosti karabina pomembna tudi teža, za uporabo na manjših kosmatincih, je izbira letalskega aluminja na prvem mestu. Kljub temu, da so posledično dotični karabini v primerjavi z ostalimi, cenejšimi materiali precej dražji ☹.

Pa še en podatek je tisti, ki je nama izredno, če ne morda na prvo oko skoraj najbolj pomemben! Koliko sile zdrži!! Morda v preteklosti temu nisva dajala toliko pozornosti, ker se nama je zdelo, da vzdržljivost okoli 200kg je preko zadosti😆…. No danes sva drugačnega mnenja. Nekje imam celo v spominu, da sem na neki tuji strani brala, da je fino, če karabin na povodcu zdrži 5x težo psa. Žal tega članka več ne najdem, tako, da pustimo sedaj ta podatek😊. Ravno zaradi te zahteve po vzdržljivosti, se spet hitro vrnemo na letalski aluminij. Morda zanimivost….vidite fotografijo spodaj? Daaaleč najbolj vzdržljiv je karabin pod št. 7 (aluminij – več o tem v nadaljevanju), potem mu sledita karabina št. 2 in 6 – oba 400kg + aluminij, nato sledijo 1 (aluminij), 3, 4 in 5 (cinkova zlitina) z dobrimi 200kg…. Zanimivo ali 😊?

Karabini različnih oblik in vrst….pa kakšno zapiranje je bolje?
izbira pravega karabina
Vsi karabini tega sveta….

Če mislite, da je material zoprna stvar, pri iskanju primernega karabina…haha…verjemite, ko začneš gledati podatke o vzdržljivosti in kako se različni karabini med seboj odpirajo/zapirajo…Ja takrat se šele začne prava komedija🤦.

Najbolj pogosti, ko govorimo o zapiranju so karabini pod številko 3, 4 in 5. Nama osebno takšen način zapiranja ni všeč. Zadeva funkcionira na vzmet in ko se v karabinu nabere umazanija, slednji nekega dne pač neha delat.

Potem poznamo tudi podobne kot so na fotografiji 6, s tako imenovanim varovalom, vendar da se mora slednji za pribl., 90stopinj zarotirat (iskreno ne vem kako naj razložim 😆). Tudi takšen način zapiranja nama ni bil všeč. Na trenutke sva se kar namučila, da sva ga sploh lahko zaprla/odprla. Res pa je, da iz vidika varnosti omenjen način ni slab in predvidevam, da skoraj ni možnosti, da bi se le-ta odprl.  

Primer, ko se karabin ni dovolj “široko” odprl….

Prav tako je pri samem odpiranju karabina treba biti pozoren za koliko (kako široko) se sploh lahko odpre? Se spomnim, da sva imela na začetku kar nekaj težav s tem, saj sva že mislila, da sva našla primeren karabin, nakar sva pri testiranju ugotovila, da si pred večjih D-rinkah zatika, torej ni bil primeren….

Zakaj smo nekaj mesecev nazaj zamenjali vse karabine?

Kot rečeno…po lanskem testiranju povprek in počez, sva se na koncu odločila za tega pod številko 1. Ampak žal sva kaj hitro po nekaj mesecih prodaje ugotovila, da ni v redu, saj je bilo kar nekaj pripomb na praktičnost odpiranja/zapiranja.

Kaj ti koristi še tako »hud« in oh in sploh lahek ter močan karabin, če se lastniku kužkov namatrajo, ko ga morajo odpeti 🙈.

Na srečo sva potem lani julija odkrila te, ki jih imamo še danes (številka 2). Poleg tega, da so še močnejši (zdržijo silo 400kg), je samo odpiranje, če gre soditi po komentarjih uporabnikov boljše in hitrejše.

Zdaj, vedno se bo verjetno našel kdo, ki bo pogrešal dodatno varovalo (pred morebitnim – bog ne daj odpenjanjem), ali še hitrejši način odpenjanja….No za takšne…pa je rešitev zgolj ena 🙃

Kong Frog karabin – kralj med vsemi karabini
Povodec s Kong Frog karabinom 🙂

Jaz mu rečem kar The One and Only 😍. Osebno ga obožujem, tako kot pri ovratnicah obožujem od Austria Alpine Cobro, tako med karabini obožujem Kong Frog. Zakaj? Ker je verjetno (nisem zdaj šla res delat dr. disertacije iz tega 😆) skoraj edini na svetu, ki je 99% varen, in zanesljiv, da pa RES ne bo popustil. Čeprav je na pogleda precej velik, je težki zgolj 50g (naš klasičen karabin ima 18g) in zdrži kar 2.500 kg! Edina njegova pomanjkljivost je, da nima t.i. vrtavke, ki je pri karabinih za povodce dostikrat kar nujna (odvisna od želje lastnika). Pa na žalost je tudi izredno drag, saj zgolj karabin stane slabih 25 €! Ampak, če ima kdo željo, mu povodec s Kong Frog karabinom z veseljem naredimo…čeprav slednjega ni nikjer zapisanega na naši spletni strani. Zaradi specifike (cena) le-tega delamo izključno po naročilu 😉….

Tako kot smo pred dnevi spoznali, da je ohoho možnosti, ko je govora o gurtnah, ni nič »lažjega« v svetu karabinov. Vseeno pa je treba ponovno poudariti tudi ta vidik, da poleg primerne gurtne in čim bolj varnega, močnega oz. vzdržljivega karabina, je nujno treba biti pozoren tudi na same šive. Torej kako je povodec sploh zašit, narejen….ampak morda bolje, da to temo odpremo kdaj drugič 😉

Do takrat pa, kot sem poudarila že večkrat, dajte biti pozorni kakšen material izberete. In ne nismo zgolj mi edina rešitev, kar nekaj (tudi slovenskih) proizvajalcev vedno več da na uporabo primernih in tudi potencialno varnih komponent😇…samo vzeti si je treba čas, da se prebere droben tisk…

Do naslednjič, stay safe 😊

Viri: