Izbira pasje ovratnice – kaj je treba paziti?

Izbira pasje ovratnice – kaj je treba paziti?

Sreda 18.5.2022

Izbira pasje ovratnice je za marsikaterega lastnika psa prava nočna mora. Kako med vso ponudbo izbrati pravo. Morda vam bo naš zapis malce pomagal….

Dva dni nazaj smo po vseh izzvih, težavah, prestavljanju končno lansirali nove barve naših magnetnih ovratnic. Spomnim se lani v tem času, ko smo bili na trgu čisto novi in nam ljudje niso ravno zaupali. Sploh, ko sva hotela s Primožem celo Slovenijo prepričat, da sej beseda »magnetna ovratnica« je pa ja EXTRA zaupanja vredna 😆. Šele po par tednih nama je kapnilo, da bo morda treba precej več narediti na »prepričevanju«, da ni magnet tisti, ki drži skupaj ovratnico🙈. Jaa….ne boste verjeli koliko vprašanj sva dobila, češ »Ja pa kako močan magnet pa je to…?.«🙄

Torej….na kaj je treba biti pozoren (vsaj kaj se nas tiče) pri nakupu ovratnice? Poleg seveda pravilne velikosti (obsega) in širine?

Oh ta magnetni patent podjetja Fidlock 😎

Danes leto dni kasneje, vas je vedno manj, ki dvomite v naše ovratnice oz. omenjen zloglasen način zapenjanja/odpenjaja. Kar je povsem razumljivo, vas je večina takih, ki je morala najprej svoje dvome preizkusiti na svojih psih…. Mogoče danes v tokratnem blog zapisu niti ne bi pretirano govorila o tej naši magnetni zaponki Fidlock, razen to, da vsi tisti, ki še vedno dvomite…Do danes smo prodali že okrog 700 ovratnic in zavrnjene (da bi nekdo želel denar nazaj) nismo dobili niti ene. Pa imamo v naši družini tudi konkretne delovne pse, ki so bojda uničili že marsikatero opremo😆.

V planu je enkrat v prihodnosti zadevo tudi »uničiti« v laboratoriju in dejansko izmeriti kakšno silo sploh prenesejo te naše magnetne zaponke. Ampak, priznam, ko se bo nateklo malce viška denarja. Do takrat pa edini test moči (Zaponke so brez problema zdržale do 140kg), ki sva ga opravila lani v najinem domačem fitnesu in lahko več o njemu prebereš tukaj.

Vas je pa iz dneva dan več, ki ste nad njimi celo bolj navdušeni kot midva 😊. In sploh je super prebrati vaše izkušnje, kot na primer, da so bojda naše ovratnice odlične za dolgodlake pse, zaradi hitrosti zapiranja/odpiranja. Kaj takšnega žal pri našem Conorju nismo mogli stestirati…

Drugače pa še nekaj, da se razumemo, magnetna zaponka Fidlock se res pod obremenitvijo ne bo odprla, TODA edina res ziher stvar danes je pa zgolj in samo Cobra zaponka od Austria Alpine (glej primer naše ovratnice na fotki). Da kdo ne bi sedaj razumel, da prodajmo nek čudež 😆.

Ovratnica s Cobro, zaponka, ki zdrži več kot tono in pol sile!
Material, material in še enkrat material…

Kot ste pri nas verjetno že navajeni, se pri nama vse začne in končna pri materialu. Kot smo pred tedni podoben zapis brali pri povodcih (najdeš ga tukaj), ni pri izdelavi naših ovratnic popolnoma nič drugače.

Če si omenjen zapis bral, potem se spomniš, da za izdelavo povodcev uporabljava izključno cevasti poliester in nylon (po slovensko poliamid). To pa zato, ker je gurtna malce debelejša in na otip prijetnejša, ne reže v roko/dlan in seveda ker je še močnejša.

Podobno natančna pri izbiri materiala, sva logično tudi pri ovratnicah. Oz. iskreno, sama sem, ko gre za ovratnice še bolj »tečna«.  Zavedam, se da so med nami tudi kužki, ki imajo občutljivo dlako in kožo, zato menim, da je material za izdelavo ovratnice še toliko bolj pomemben. Poleg same kakovosti je pri ovratnici tudi pomembno, da je gurtna debelejša in kužka ne reže. Da se razumemo tukaj je govora o 1mm, morda polovici mm, ki lahko naredi razliko. Prav tako je pomembno na kakšen način je gurtna tkana, ali gre za gostejše tkanje itd….

Vse barve sveta….gurtne za ovratnice in povodce
Ko 0,2 mm naredi razliko… 😆

Torej…. kot povodci, so tudi naše ovratnice iz poliestra. Med tem, ko so 40mm ovratnice iz cevastega poliestra, so 25mm ovratnice iz cevastega in navadnega poliestra. Razlog?

Čeprav je debelina gurtne, ko gre za otip super, se pojavi težava, ko gre za »lahkoto« prilagajanja velikosti na ovratnici. Včasih je dovolj že četrtina milimetra in imaš problem 😆. Nekaj takšnega se nam je zgodilo pri 25mm ovratnicah (modra, rdeča, črna, in novi barvi zelena ter oranžna).

Denimo debelina roza in turkizne 25mm gurtne je 1,9mm. In ker je rdeča, modra in črna barva za povodce debela 2,1mm…smo imeli probleme pri izdelavi 🤦. No na srečo smo našli alternativo pri angleškem dobavitelju, od katerega kupujemo gurtne za naše 25mm ovratnice. Debelina te gurtne je 1,4mm in je na otip (zahvaljujoč gostemu tkanju) izredno prijetna 😉.

Ali se še spomnite zakaj je poliester res ZAKON?

Če ste brali moj blog zapis o povodcih ste morda ugotovili še eno stvar, ki jo zelo pogosto slišim od naših strank. »Vaša ovratnica se mi v primerjavi s prejšnjo ni nič raztegnila!«…

Jap, in popolnoma prav imajo, saj je poliester v primerjavi z drugimi najpogostejšimi materiali (nylon in polipropilen) najmanj raztegljiv. Kot sem omenjala že v članku o povodcih je polipropilen ravno v pasji industriji najbolj uporabljen material, saj je izredno poceni. Zato vam polagam na srce, da preden naslednjič kupujete ovratnico, dajte prosim pogledat da je narejena iz poliestra.

Oh te D-rinke….večni kamen spotike…                            

Vsi, ki ste se z menoj že pogovarjali o materialu veste na kaj sem izjemno alergična 😆. Na varjene d-rinke. Zakaj? Zato, ker prvič, imam na telefonu skoraj cel album vaših fotk, kaj se vam je s konkurenčno opremo že zgodilo. In drugič, ko je Conor’s Adventure nastajal, je bil to najbolj pogost odgovor na naše vprašanje vam »Kaj je treba paziti pri izdelavi ovratnic?«.

Naše alu d-rinke

Bojda imate največ izkušenj s počenimi d-rinkam. Zato mi verjetno ni za zamerit, da vsakič norim, ko zagledam lepo ovratnico, prijeten material, potem pa je podjetje šparalo na d-rinki! Pa veste koliko je tega… Najboljše so tak tiste ovratnice, ko imajo Cobro zaponko (Austria Alpin), ki mimogrede zdrži tono in pol, pol pa varjeno d-rinko! Resno!! Ful logika.

Torej drugo pravilo, ko kupuješ ovratnico, če je le možno preveri ali je d-rinka varjena. Včasih je slednje izredno težko ugotoviti, ampak če jo pogledaš pod kotom, se bo videlo.

Mi uporabljamo d-rinke iz enega kosa (ulite), narejenega iz letalskega aluminja. Več o tem sem pred časom pisala in razlagala že pri povodcih, kjer je bilo govora, o razliki med karabini.

Za konec. Šivi, osnova vsega.

Okej, gurtne smo predelali. Tudi o naši magnetni zaponki ste predvidevam, že precej prebrali, slišali. Kakšnih d-rink se izogibamo tudi že vemo. Sedaj pa dajmo za na konec rečt še nekaj o šivih.

Tisti, ki nas spremljate že dlje časa veste, da smo od letos januarja vso proizvodnjo ovratnic in povodcev preselili na dom, saj sva s Primožem kupila dva šivalna stroja za šivanje tehničnega tekstila. Sploh rigličarka oz. Bartack šivalen stroj je tisti, na katerega sva izjemno ponosna saj z njim delamo varnostne šive. Ampak kaj slednje v praksi sploh pomeni? In zakaj je ravno varnostni šiv, sploh pri pasji opremi tako zelo pomemben?

Skrivnost se skriva v njegovem šivu. Med tem, ko običajni šivalni stroji šivajo gor in dol (oz. v primeru šivanja naprej/nazaj). Bartack šiva naprej in nazaj ter levo in desno. Za lažjo predstavo glej fotko spodaj. Zdaj zakaj je takšen način šivanja res izvrsten in zakaj se navsezadnje sploh reče varnostni šiv? V primeru, če se en del šiva slučajno utrga, se le-ta ne odpara. Tako se tudi v praksi potem lahko ugotovi, ali je npr. ovratnica zašita z varnostnim šivom. Če vidite da vam je šiv popustil in se slednji ne para, pomeni da gre za varnostni šiv – vzemite vžigalnik vse skupaj malce »zakurite« in bo stvar ponovno ok. Če pa se šiv para in podira naprej, potem je to narejeno s klasičnim šivalnim strojem (nima veze ali gre za šivanje tehničnega tekstila, ali pa otroških oblačil).

Kakšne šive je možno delati z Bartack mašino. Naš šiv na ovratnicah/povodcih je rumeno obarvan.

Morda primer kdaj princip varnostnega šiva ni najbolj praktičen 😊 Definitivno, ko se Primož kdaj zmoti in mora kakšno stvar podreti. Verjemite podiranje tega šiva, pa je nočna mora 😆. Ampak o tem kdaj drugič…

Zaključek….

Spet sem bila malce dolga. Jaz srčno upam, da sem bila čim bolj jasna, kot tudi, da ste se morda naučili kaj novega in, da boste naslednjič pri nakupu opreme za svojega kosmatinca še bolj pozorni 😉. Pa da se razumemo….ni treba, da kupite opremo od nas. Samo dajte bodite previdni kje, sploh pa kaj kopujete, ker sej vemo kako že pravijo, »Nisem tako bogat, da bi kupoval slabo robo«. In navsezadnje se gre za varnost naših kužkov 😉.