Začetek testiranja hrane Husse in mini »disertacija« iz pasje hrane 🙈

Začetek testiranja hrane Husse in mini »disertacija« iz pasje hrane 🙈

Ponedeljek, 28.9.2020, dan 112

Jap…nekako tako je danes izgledal moj dan🤷🏼…branje, iskanje, preverjanje, raziskovanje o pasji hrani itd… Verjetno se boste vprašali zakaj, češ, če pa sem ne dolgo nazaj tako veliko hvalila hrano Platinum🤔.

Res je, še vedno menim, da je hrana Platinum ok, oz. zelo ok. Potem pa pride, ampak….👇🏼👇🏼

Pred meseci smo se naročili na revijo Moj Pes. Simpatična, zelo poučna revija, sploh za take »zelence« kot sem jaz🙈. No, in v sklopu revije smo dobili še kup ugodnosti, denimo tudi brezplačen paket pasje hrane Husse. Ko je paket prišel na dom sem si rekla, to bom jaz podarila komu naprej, češ »Platinum je zakon«, kot v stilu onega zvestega navijača 💜 NK Maribor, ki živi in diha za klub😆.

Nakar me je čez par tednov poklical njihov zastopnik, češ kako se nam je zdela hrana🙄. Ujel me je med pitjem kavice in prebiranjem pasjega čtiva pa sva vdarila debato o pasji hrani🐾. Na srečo, sem pred dnevi v eni reviji brala članek o »branju deklaracij na pasji hrani« in sem mu znala biti vsaj približno »konkurenčen« sogovornik🙃. Skratka nad znamko me je precej navdušil in dobila sem občutek, da gre dejansko za izredno kvalitetno hrano.

Odločila sem se, da ko bomo s hrano Platinum proti koncu, bom Conorju predstavila hrano Husse, pa da vidimo katera mu bolj »diši«😊.

No danes smo dočakali dan, ko sem zjutraj psu pripravila mini degustacijo in glej ga zlomka, malecki se je skoraj zakadil v brikete Husse😝. »Okej, bomo pa zamenjali hrano, če ti slednja bolj diši, ampak postopoma«, sem si mislila in odšla po zadnjo vrečo Platinuma, da naredim mešanico obeh. Rečeno, storjeno, circa dober teden ga bomo hranili z mešanico, nato pa počasi povečevali na Husse.

Potem, pa spet pride AMPAK…., samo tokrat v večji v obliki žarnice 💡.

Pija, ne bi bila Pija, če nebi vsako stvar, ki jo misli v prihodnosti kupiti, tudi preverila. Ja vem, danes lahko na spletu prebereš svašta, ampak nič bat, vedno si vzamem čas, preverim domače in tuje vire, pa če se le da še kakšno neodvisno raziskavo itd😉.

Začnem brskat o hrani Husse (žal sicer ni glih informacij na pretek😟), pa naletim na bolj mešane odzive, pa čisto povprečne ocene na tujih straneh in glej ga zlomka, tudi Platinum ni kaj bolj superiorno ocenjen🙄 (očitno domače naloge, ko sva se odločala za slednje brikete le nisem tako dobro naredila😆). Iščem, raziskujem in berem dalje, nekako naletim na vedno več člankov, ki celo niso naklonjeni briketom, temveč surovi hrani🤦🏼.

Po vrhu vsega naletim na sicer že starejšo spletno stran, kjer res zanimivo pišejo o tem, da so briketi bojda celo »nevarni za pse«🤷🏼. Glede na dejstvo, da so slednje trditve prišle izpod rok veterinarja, berem, kopljem dalje….in prvič po par mesecih skoraj dnevnega izobraževanja o psih začnem razmišljati »Pismo, samo jaz bi našemu Conorju tudi začela počasi dajati del hrane surove«.   

Res, prav ste prebrali…. če smo iskreni, nam mora že logika govoriti, da briketi verjetno niso »Crème de la crème« 😆. Pač ljudem so za hranjenje kosmatinca, sploh, če ga tako kot mi še vedno hranite iz roke, najbolj praktični. Ampak iskreno….praktično verjetno ni vedno najbolje. Mene pri briketih denimo najbolj moti dejstvo, da če psa hraniš izključno s tem, potem zob skoraj ne potrebuje 😆. Verjetno tukaj nekaj ne štima ali….🙉.

Ker mi pa zaenkrat, vsaj dokler Conor ne odraste, hranjene s surovo hrano nekako res ne diši, sem začela iskati alternativo. Pri surovem hranjenju je treba določene pasje prehranske zakonitosti res v nulo poznati (koliko in kaj hraniti), moje znanje pa zaenkrat še ni na tej stopnji 😇. Si pa vseeno želim postopoma tekom njegovega odraščanja poskusiti z dodajanjem določene količine surove hrane in, ker bojda ni priporočljivo hraniti pol surovo in pol z briketi, sem čisto po naključju naletela na hladno stiskane pelete Canis Plus podjetja Naturavetal🙃. Poklicala sem jih, oglasila se mi  je prijazna punca, malce sva pokramljali in tako, sva se dogovorili, da mi pošljejo nekaj vzorčkov za poskusit.

Epilog dneva?😎

Za na konec »raziskovalno« obarvanemu dnevu naj dodam še mini poskus s kozarcem vode🙃. In sicer vzela sem obe hrani Platinum in Husse, saj me zanima, ali katera od njiju v stiku z želodčnimi sokovi nabrekne. Vemo, da se lahko briketi ob stiku z vodo povečajo tudi do 3x, kar izrazito otežuje prebavo, psu se lahko spahuje in ima vetrove, bojda pride lahko celo do zasuka želodca😳.

Po dobri uri »buljenja« v kozarec (ne dobesedno..😆) sem ugotovila, da so očitno obljube, ki jih ima Platinum navedene na spletni strani resnične, saj je njihova hrana narejena drugače in ne nabreka. Žal je povsem drugačna zgodba z znamko Husse, zaradi česar sem se dokončno odločila, da je slednja za nas oz. Conorja »no go«.

Skratka odločila sem se, da bom mešanico Husse in Platinum sicer pustila (saj je v 5kg Platinum zgolj 20% Husse hrane) in upala, da ne bo prišlo do kakšnih prebavnih motenj🤦🏼….glede peletov in vzorčkov, ki so na poti, pa se bomo odločali naknadno. Mešanje briketov in peletov ter prepogosto “eksperimentiranje” s hrano pri mladiču je namreč absolutni “no go”. Več o tem kdaj drugič😉, saj sem že malce predolga 😊.

No, za vse, ki ste uspeli današnji maratonski blog prebrati do konca, pa verjetno logičen nasvet😆, dajte se prej o hrani resnično »v nulo« pozanimat, kot pa da, (tako kot jaz) začnete kar s hranjenjem ene in nato, na koncu dneva ugotovite, da morda ni bila najboljša izbira 😉.

…ampak, če ne drugega smo se vsaj nekaj novega naučili…😊

Verjetno bodo koga zanimali viri:

All About Dog Food – UK

Dog Food Analysis

Zdrava hrana za pse – o surovem prehranjevanju

Povejnaprej.net – zakaj so briketi slabi

Kosmatincki.si – Naturavetal

Husse Slovenija

Platinum Slovenija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja