Valentinov trening obrambe

Valentinov trening obrambe

Nedelja, 14.2.2021, dan 251

No pa smo dočakali…. sprostitev smiselnih ter tudi nekaterih izredno nesmiselnih ukrepov v »boju proti Covidu-19. Kljub temu, da se bomo lahko šele od jutri naprej po državi gibali svobodno »kot ptički« na veji, smo si mi že danes privoščili kratek izlet v Ljubljano. Razlog? »Valentinov« trening obrambe. Vem ja, valentinovo in trening obrambe imata toliko skupnega kot imam jaz po barvi las skupnega s črnolasko 😆. Ampak, ker je danes največji praznik zaljubljencev, slednjega seveda nisem mogla kar prezreti….

Načeloma so časi, ko mi je valentinovo dosti pomenilo mimo. Okej, ne bom rekla, da mi je zanj vseeno, pa vendar začne človek na svet gledati z drugačnimi očmi, ko spozna »pravega« in so trenutki naklonjenosti v obliki raznoraznih dejanj, darilc itd.. pogostejši kot zgolj 2-3x letno, ko se to skoraj pričakuje 😆 (za rojstni dan, obletnico in valentinovo).

Res je, da odkar imava s Primožem firmo in Conorja je na trenutke izredno težko vozit slalom med vsemi skrbmi in obveznostmi (pa še nimava otrok 😆) ter ne pozabiti na naju. V zadnjih mesecih je bilo nemalo kritičnih trenutkov, ki so konkretno »zadišali« po razhodu in prekinitvi zaroke, pa vendar….ko si resnično ne moreš predstavljati življenja brez dotične osebe, potem veš, da konec ne pride v poštev.

Po drugi strani pa je dandanes »najlažje« iti narazen in si reči, »eh, bom pač našla drugega«, kot pa se za zvezo potruditi in vztrajati. Oba sva po karakterju precej trmasta (oba kozoroga), kar se pri nama jasno odraža, ko spoka in se zgrabiva, sploh pa bi bil za naju razhod totalen fail. In ravno vsi opisani ne ravno lahki trenutki, so danes razlog, da prazniku zaljubljencev ne pripisujem več tako velikega pomena, bolj mi je pomembno da se imava lepo in fajn ter brez kreganja več dni, tednov ali celo mesecev, kot pa tisti en dan….če me razumete kaj želim povedat 😎.

Skratka….da preidem končno k bistvu današnjega zapisa, ki je malce bolj adrenalinski in nič kaj romantičen – naš trening obrambe. Tisti, ki nas redno berete veste, da se trenutno pod taktirko pasje šola Šavs počasi pripravljamo na izpit BBH, h kateremu lahko pristopimo šele, ko bo Conor dopolnil 14 mesecev. Sestavljen je iz treh delov; najprej je treba opraviti teoretičen izpit, nato sledi prikaz poslušnosti na poligonu in na koncu še preizkus v urbanem okolju.

Predstavlja pa BBH osnovo/predpogoj za to, kaj si želimo s Conorjem (če bo seveda čas dopuščal) v prihodnosti počet, govorim o IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung) oz. se je prej imenovalo IPO (Internationale Prüfungs-Ordnung). Torej brez BBHja, sploh ne moreš pristopit k izpitu IGP1, plus tvoje znanje oz. znanje psa mora biti (v primerjavi z BBH) tudi na konkretno višjem nivoju.

Mnogo ljudi zmotno misli, da je IGP zgolj obramba, kjer se psa »naredi« agresivnega….vendar je to daleč od resnice. IGP je namreč skupek treh disciplin, poleg obrambe mora pes obvladati še sled in poslušnost. Na poslušnosti delamo kot veste že nekaj časa, sicer nam gre na trenutke bolj tako-tako, ampak se ne sekiram, saj imamo še kar nekaj časa do morebitnega izpita IGP1 – Conor mora namreč dopolniti 18 mesecev.

Kljub temu, da se nam s Conorjem in njegovo vzgojo ter treningi nikamor ne mudi, je vseeno že bil čas, da se najin kosmatinec končno spozna z malce bolj zanimivim treningom kot zgolj s hojo gor in dol po poligonu in uboganjem »dolgočasnih« ukazov 😆. Mimogrede, kar nekaj bratcev in sestric (s katerimi sem občasno v kontaktu so že zdavnaj probali trening obrambe), sploh pa je v omenjeni disciplini pristalo več kot pol njegovih prednikov (tukaj si lahko pogledaš rodovnik).

Sam trening je bil svetoven. Na trenutke sem bila prav ponosna na najinega psa, kako se je na 2m visokega markerja odzival. Brez strahu, z željo po delu, skratka to kaj se od belgijca pričakuje.

Okej…res je, da jaz kot zelenc pojma nimam kdaj pes na treningu dela prav, ampak meni se je zdelo, da je bil Conor za začetek res super. Nasploh celoten trening obrambe, tudi, ko sem gledala druge, starejše pse se mi je zdel prav kul in nič kaj agresiven, kot to ljudje tako radi poudarjajo. Ne vem kako delajo drugi markerji, ampak naš ima res vrhunski odnos do psa, všeč mi je kako mu gradi samozavest.

Conorjev "napad" na markerja
Conorjev “napad” na markerja

Res pa je, da v zvezi z obrambo kroži ogromno različnih zgodb, pristopov, mnenj, sploh pa vsak bo trdil nek svoj prav. Jaz ne morem sodit kaj je prav, oz. lahko podam svoje laično, logično mnenje.

Denimo že od svoje mame sem večkrat slišala trditev, da bog ne daj, da dava Conorja v obrambo, ker to naredi psa divjega in agresivnega….no pa mi je povedala svojo izkušnjo z njihovo psico, kako so še kot mladička jo dali v pasjo šolo, kjer so se učili vsega tudi obrambe. Od takrat dalje je bojda postala psica zmešana. Kaj so počeli v pasjih šolah 30 let nazaj mi je nazorno pripovedoval tudi dedi, ki jo je obiskoval s svojim nemškim ovčarjem Makusom. Po pripovedovanju se iskreno ne čudim, da se je mamini psici zmešalo, ker to je bilo bolj ono »udri po materialu« stil 🤦🏼.

In, ko slišim zgodbe kako se danes veselo po raznih pasjih šolah uporabljajo različni pripomočki od električnih ovratnic, do bodečk in še kaj bi se našlo, se občasno ne čudim, da ima trening obrambe v javnosti nek »čuden sloves«. Čeprav naj se na tem mestu hitro popravim, da nisem apriori proti uporabi omenjenih sredstev, če so slednja uporabljena na kontroliran način.

Kot glavni razlog, zakaj je obramba danes pri določenih profilih javnosti tako »obrekovana« pa je po mojem mnenju definitivno totalna nepoučenost ljudi. Dajmo si zgolj odgovoriti na naslednje vprašanje;

»Kolikšen procent psov, ki so v zadnjih letih napadli, ugriznili človeka ali drugo žival je bila trenirana oz, vsaj enkrat deležna treninga obrambe?«….

Res je, da na to vprašanje skoraj ne moremo najti odgovora, pa vendar če vsaj malo poznate statistike ugrizov in ozadja le teh, gre največkrat za pse, ki napadejo zaradi pomanjkanje socializacije in vzgoje.

Skratka da zaključim obadva s Primožem sva bila s celotnim treningom resnično noro zadovoljna in se veseliva prihajajočih »obrambnih soočenj« z najinim kosmatincem 😊.