Svetleča ovratnica brez baterije – ali je to možno?

Svetleča ovratnica brez baterije – ali je to možno?

Sreda, 27.10.2021

Pošteno smo že zakorakali v jesen in tudi dnevi so se začeli konkretno krajšat. Posledično se ne moremo izogniti sprehodom v mraku oziroma temi. Če živiš na vasi (tako kot mi), kjer vidnost tvojega kosmatinca ni tako zelo pogojena z njegovo varnostjo, sprehodi v temi še niti niso tako velik problem. Ko pa mora biti kuža viden zaradi varnosti (pred avtomobili) na cesti, pa je zgodba popolnoma drugačna. In takrat je svetleča ovratnica praktično “must have”.

101 različica ovratnic z lučko, ampak vse je na baterije….in tudi te se izpraznijo

Na trgu danes obstaja že vsega svašta, bi lahko rekli po domače 😆. Sploh, če greš na Amazon oziroma na Alibabo te kap zadene, ko vidiš kaj vse obstaja. No…da se nebi razumeli narobe. Mi razen marketinškega materiala (klikerji, flaška za vodo, všivne etikete itd.) iz Alibabe ne naročujemo ničesar. Je pa fajn iti pogledat kaj obstaja na trgu, da dobiš kakšno idejo.

Ko gre za svetleče pasje ovratnice oz. dodatke za zvečer, je možno na trgu najti 101 lučko. Pa ovratnico, ki se sveti, pa takšno ki utripa, pa lučko v obliki nastavka za na ovratnico itd. Ampak kaj, ko vse deluje na baterije. Vse je potrebno polniti in mnogo omenjenih stvari je tudi vprašljive kvalitete. Deluje morda mesec ali dva, potem pa je še samo za v koš.

Tudi mi smo lani jeseni uporabljali sicer dokaj praktično lučko (več tukaj), ki se je polnila preko USB kabla. Ampak kaj, ko se ti potem zgodi, da jo pozabiš napolnit in si spet v temi 😆. Dobesedno. No…nam se je lučka celo zlomila, eno pa je Conor na sprehodu izgubil…tako, da…še sreča, da ni bila ne vem kako draga.

In, ker se nama večina idej porodi, ko imava tudi sama problem… Sva tudi takrat, dobro leto nazaj tuhtala, ali obstaja kar koli, kar bi bilo vidno ponoči, ne bi vsebovalo baterije, ampak bi se polnilo na dnevni svetlobi (sonce) oz. s pomočjo drugega vira svetlobe (luč, lučka od telefona itd).

Najin partner in vse njegove »high tech« komponente 😎

Ne vem če poznate zgodbo (več tukaj) o tem kako smo prišli do ideje o magnetnih zaponkah na ovratnici? Najin partner, ki nama vse šiva nama je prvi pokazal omenjeno magnetno zaponko in tako se je rodila ideja o ovratnicah.

No nekako podobno se je zgodilo tudi s t.i. dodatkom, ki se sveti v temi, brez baterije. Še danes se spomnim tiste februarske nedelje, ko smo cel dan preživeli v njegovi delavnici in nama je tako mimogrede pokazal kaj je pred kratkim kupil na eni angleški spletni strani. »Wauu…pa ti to resno?? Tako močno se sveti??«, nisem mogla skriti navdušenja, ko smo ugasnili luč, potem, ko smo omenjeno zadevo nekaj minut držali pod lučjo v delavnici. »Pa pismo to ima še ja odsevni učinek«, sem bila totalno vzhičena, ko smo na zadevco posvetili z lučjo.

Ni bilo treba dosti, da je eden izmed naju dobil idejo o t.i. nočnem dodatku za pasje ovratnice, kjer bi uporabila omenjeno svetlečo komponento, celotna zadeva pa bi bila narejena kot dodatek, ki se ga namesti, obleče okoli vaše obstoječe ovratnice.

Conor z našo svetlečo ovratnico oz. dodatkom
Conor z našo svetlečo ovratnico oz. dodatkom 🙂 Ti je všeč?
Kako omenjena zadeva sploh deluje in kje so je še uporablja?

Med pisanjem tega bloga, me je večkrat zamamilo, da vam že danes vizualno razkrijem celotno delovanje omenjenega nočnega dodatka, ampak dajmo za zdaj z uradnimi fotografijami počakat do petka, ko bo zadeva v prodaji….Morda zgolj za »žmoht« fotografija Conorja v temi iz nočnega testiranja dober mesec dni nazaj 😎.

Ta isti dodatek/komponenta se drugače uporablja tako v letalski, kot vojaški industriji, pa za označevanje raznih zasilnih izhodov itd. Deluje izredno preprosto in sicer priporočljivo je, da se jo ima čez dan na dnevno-sončni svetlobi, proti večeru (preden greste na sprehod), pa svetujem, da jo položite še pod kakšno močno luč za par minut. Preden se s kužkom odpravite na sprehod njegovo ovratnico zgolj »oblečete« v omenjen svetleč dodatek in vaš kuža se bo spremenil v t.i. kresničko 💡.

Pa to vse brez baterije…ja kako dolgo pa sveti?

Odvisno od tega koliko »močno« je napolnjena…torej kako dolgo jo pustimo pod virom svetlobe. Po trenutnih izkušnjah iz testiranj sveti nekje do pol ure. Nato pa ostane na minimalni jakosti svetlobe – torej, še vedno je vidna v izredno močni temi, ampak ne tako močno, da bi lahko rekla, da se še sveti. Upam, da razumete kaj mislim 😆. Vseeno si ne želiva zavajati in »prodajati« mačka žaklju češ, da sva »izumila« ovratnico, ki ima brez baterij isti učinek, kot tiste z baterijami 😉.

Aja pa kot rečeno že zgoraj ima prav tako odsevni učinek, torej, če nanjo posvetiš z lučjo se bo svetloba odbila, kot pri kresnički za varnost v prometu 😎.

In ja….vse to deluje brez kakršne koli baterije. Ko neha svetit jo zgolj »napolniš« z lučko na telefonu (tako jaz naredim) in tvoj kosmatinec postane ponovno viden 😊.

Več pa v petek….🙃