Raziskovanje o pasjem kakcu se nadaljuje 🤦🏼….

Raziskovanje o pasjem kakcu se nadaljuje 🤦🏼….

Ponedeljek, 2.11.2020, dan 147

Današnji dan je bil v marsičem precej podoben včerajšnjemu…z eno razliko. Tokrat sem na pomoč poklicala veterinarja…⛑

Začetek dneva klasika, jutranje lulanje, kakanje in glej ga zlomka, blato kot iz knjige👌🏼. V sebi sem si ponovno oddahnila češ, sej ni nič hujšega, očitno je s psom končno le vse ok. Začela sem peti hvalnice ProLacu-u… in upala, da bo jutri že vse pozabljeno….

Ahaa…veš kje😆. Greva čez dobro urco na sprehod in pes je v roku tri četrt ure kakal vsaj 4x…in da, prav ste uganili ponovno driska 😠. Verjetno ni treba posebej poudarjat, da sem v njegov iztrebek vsakič bulila kot tele v nova vrata in iskala kakršne koli znake notranjih zajedavcev, morebitne krvi…skratka kar koli, kar bi kazalo na morebiten vzrok za omenjeno stanje.   

Priznam….dejstvo, da ima pes prvo jutranje blato, kot iz škatlice, nato pa se čez dobro uro vse skupaj spremeni v tekoč izloček…mi resnično ni dal miru in tako sem poklicala veterinarja. Na Elbivetu (Veterinarski center Elbivet) se mi je kot običajno oglasil izredno prijazen veterinar, ki me je po slišani razlagi pomiril in dejal, da naj kužku še naprej dodajamo probiotike ProLac, naj mu hrano razporedimo na več manjših obrokov, sploh pa naj mu ne dovolimo uživanja trave, češ, da ta izredno draži želodec. »Aja…res? Ujej…to pa nisem vedela, sem mislila, da trava čisti«, sem mu zmedeno ogovorila in pomislila na vsakodnevno Conorjevo grickanje trave. Za na konec mi je še dejal, da če v roku dveh dni ni bolje, se slišimo.

»Očitno le ni tako hudo«, sem si oddahnila.

Tisti, ki naju redno berete, verjetno veste, da v zadnjih dneh nisem bila pri miru in sem čez vikend praktično na glavo obrnila cel splet, da bi pogruntala kaj za boga je privedlo do omenjene driske. Vmes sem izvedela nekaj zanimivih stvari o barvi pasjega kakca, ki kot sem omenila že včeraj pove ogromno o zdravju vašega psa. Zdrav kakec mora biti rjave barve, kompakten, ne preveč masten in ga je moč z lahkoto pobrati.

👉🏼 Denimo bog ne daj, da je slednji izredno temne, črne barve, saj če pes ni pojedel kakšne čudne hrane, ki bi lahko njegov kakec izredno temno (črno) obarvala, pomeni barva krvavitev iz želodca ali začetnega dela črevesa.

👉🏼 Verjetno je vsem jasno, da kri v iztrebku nima kaj za iskat. Zdaj, če slednja nastane zaradi posledic zaprtja, ker se kužek izredno napenja in lahko posledično popokajo krvne žilice, potem zadeva ni tako izredno huda…no seveda, če zaprtje primerno hitro saniramo☺. Problem nastane, če se kri v blatu pojavi zaradi česar drugega, denimo lahko so vzrok tudi zajedavci, rak, ali pa je bog ne daj kuža zaužil kaj ostrega.  

👉🏼 Če ima vaš kuža zeleno blato, obstaja možnost, da se je najedel trave ali pa njegova hrana vsebuje barvila, ki so povzročila obarvanost. Žal se lahko zeleno blato pojavi tudi pri raznih zastrupitvah, je pa tudi pokazatelj težav z žolčnim mehurjem.

👉🏼 Belo blato običajno nakazuje, da je v prehrani vašega psa preveč kalcija. Običajno imajo takšno blato psi, ki jedo veliko surove hrane in kosti, kar posledično lahko privede tudi do zaprtja. Lahko pa belo blato nakazuje tudi na težave pri delovanju trebušne slinavke.

👉🏼 Pozorni bodite tudi na kakršne koli bele lise v blatu vašega psa. To namreč nakazuje na gliste in druge notranje zajedavce. Videti so kot izredno tanki špageti, ali kot zrna riža.

👉🏼 Rumeno oz. oranžno blato, ki je največkrat prisotna pri psih z drisko je znak, da je hrana prehitro potovala skozi prebaven trak, je pa tudi znak intolerance na določeno živilo. Bojda lahko tudi oranžno blato kaže na težave z žolčem ali jetri.

Če potegnem črto ob vseh teh različnih barvah….gre pri Conorju morda za intoleranco na določeno živilo. Ampak na kaj za boga?? Pelete imamo že tri tedne in pri spremembi ni niti trznil. Prav tako me resnično bega, da je bilo zjutraj vse ok….

Ne vem, bomo videli jutri kakšno bo stanje, resnično upam, da se zadeva po dveh dneh umiri in, da ne bomo rabili obiskati veterinarja😟.

Viri, ki so mi pomagali pri tem blogu:

Kaj lahko razberemo iz pasjega iztrebka?

Kaj sporočata oblika in barva kužkovega kakca?

Bolezni prebavil

How To Stop Dog Diarrhea: 4 Simple Steps

Revija Kužek – Kaj nam pasje blato pove o zdravju psa, str. 30-31