Začetek »resnega« šolanja s pasjo šolo Šavs

Začetek »resnega« šolanja s pasjo šolo Šavs

Nedelja, 13.12.2020, dan 188

Vsi, ki nas bolj kot ne redno berete veste, da se s Conorjem ukvarjava redno, vsak dan…brez pardona. Na dnevni bazi sta dva dolga sprehoda in en kratek.

👉🏼 Prvi je zjutraj (okoli 9ih) traja nekje 45 min in zajema sprehod + vaje hoje na povodcu + metanje žogice.

👉🏼 Drugi je okoli 15ih in traja tudi nekje 45 min, vendar je bolj namenjen igranju s Pullerjem, treniranju poslušnosti, izvajanju trikcev na »domačem« poligonu itd. Klasičnega sprehoda je manj, morda zgolj 10 min za ogrevanje/ohlajanje.

👉🏼 Tretji sprehod je zvečer okoli 20ih, traja zgolj 10-15 min za opravljanje lulanja/kakanja.

Kljub temu, da se s Primožem trudiva Conorju zagotoviti čim več raznovrstnega gibanja (ne zgolj klasičen sprehod, kjer sta vodnik in pes vsak v svojem svetu 😆) in posledično poleg fizične tudi nekaj psihične aktivnosti, pa najino delo z njim ni strukturirano. Morda se bo slišalo čudno…ampak z njim vsak dan trenirava, vendar brez konkretnega cilja. No vsaj do sedaj je bilo tako. Odkar sva se prejšnji teden odločila za nadaljevanje »pasjega« šolanja pa upam, da bodo stvari malce drugačne😎.

To, da si želiva s Conorjem opravljati tečaj A in nato čez čas tudi tečaj BBH, verjetno že veste. Oba tečaja predstavljata osnovo v kinologiji. Med tem, ko tečaj A (kjer se vse dela na povodcu) ni predpogoj za opravljanje tečaja BBH, pa je le-ta nujen, če želimo v prihodnje opravljati višje izpite v smeri klasičnega šolanja v svetu kinologije. Tečaj BBH je sestavljen iz treh delov; najprej je treba opraviti teoretičen izpit, nato sledi prikaz poslušnosti na poligonu in na koncu še preizkus v urbanem okolju.

Čeprav je pogoj za opravljanje tečaja A, starost psa 12 mesecev in za BBH 14 mesecev, je treba začeti delat s psom (da bo na izpitu vse tako kot mora biti) čim prej. Med drugim sva se s Primožem končno tudi odločila v katero kinološko disciplino si želiva s Conorjem v prihodnje iti. To je IPO (Internationale Prüfungs-Ordnung) oz. od leta 2019 se imenuje IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung).

Mnogo ljudi zmotno misli, da je IGP zgolj obramba, kjer se psa »naredi« agresivnega….vendar je to daleč od resnice.

Tudi sama sem še ne tako daleč nazaj mislila podobno. Morda je glavni razlog v podajanju informacij, saj ko v youtube vpišeš »IPO competition«, ti večina video-zadetkov prikazuje lajajoče in na pogled agresivne pse. To kaj opisujem je zgolj en del IGP-ja od skupnih treh disciplin, ki jih mora pes obvladati. Drugi dve disciplini sta še sled in poslušnost.

Primož in Conor med treningom
Primož in Conor med treningom

Glede nato, da IGP zahteva ogromno znanja in še več časa….nama je popolnoma jasno, da so najine želje morda trenutno precej visoko leteče, ampak bomo videli kaj bo iz vsega skupaj nastalo. Je pa res, da je treba začeti s psom bolj načrtovano, sploh pa pravilno trenirat. Zaradi tega sva tudi začela trenirat in sodelovat z Brino Pungerčič iz pasje šole Šavs.

Z Brino sva kontakt navezali, ko sem na Instagramu iskala primeren aport (igrača za borbeno igro). Nato sem jo začela spraševati nekaj o treningih obrambe, pa nasploh o treningih IGPja itd. Sledilo je srečanje in pogovor preko video-klica, kjer smo se še bolje spoznali in nama je predstavila svoj način dela. Ravno njen natančen, sploh pa individualen pristop do vsakega tečajnika je bil glavni razlog, da sva se pred dnevi dokončno odločila za sodelovanje z njo.

Kako bo vse skupaj potekalo, pa sporočim v prihodnje😉 .

Če koga zanima več informacij o razvoju IPO oz. IGP:

https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzhund