Testiranje peletov iz insektov

Testiranje peletov iz insektov

Četrtek, 14.1.2021, dan 220

Ste morda že zasledili, da se zadnje čase na trgu pasje prehrane vse bolj omenja uporaba insektov?😎

Jaz sem o insektih prvič brala v eni izmed pasjih revij pred približno dvema, tremi meseci. To je bilo še preden sem odkrila pelete in znamko Naturavetal. Uporaba insektov v pasji prehrani se mi je zdela zanimiva, saj bojda ne povzroča alergij na hrano, sploh pa je proizvodnja slednje dosti bolj prijazna do okolja. Ne me sedaj razumet, da sem nek nor zagovornik varovanja okolja, ampak kolikor je pač v moji moči se poskušam obnašat trajnostno.

Podatek, ki je vsaj za moje pojme precej zaskrbljujoč; za kilogram mesa goveda potrebujemo bojda circa 4 kg krme, na drugi strani pa za kilogram žuželk, potrebujemo zgolj 2 kilograma krmil. Prav tako naj omenim, da za gojenje insektov ne potrebujemo gnojil in pesticidov, slednji pa proizvedejo zelo malo emisij. Žuželke se da med drugim izredno hitro vzrediti, v največjem podjetju za gojenje žuželk na svetu, nizozemskem Protix-u, vzredijo tono žuželk v zgolj 14dneh, na 20 kvadratnih metrih.

Marsikdo se sedaj verjetno sprašuje….jah, pa so žuželke sploh pravilna hranljiva vrednost za mojega psa? Po prebranem bi definitivno lahko rekla, da so beljakovine iz žuželk praktično enako kvalitetne kot iz mesa, obrok žuželk je namreč precej bogat z beljakovinami (med 37% in 63% v suhi snovi). Se pa številke precej razlikujejo glede nato, kaj žuželke jedo, za kakšno vrsto žuželk gre itd.

Okej…zakaj vam sedaj zadnjih nekaj minut nakladam o žuželkah 😊 Hja, zato, ker sva danes s Conorjem na dom od Naturavetala prejela testerček njihovih novih peletov, ki so narejeni…da prav ste ugotovili iz insektov.

Ne glede nato, kako je slednja hrana oh in sploh, pa še vedno velja, da jo mora pes imeti rad. Ampak glede nato, da bi Conor pojedel verjetno vse kaj leze in gre…niti ni bilo dvoma, da tudi slednjih peletov ne bo zmazal preden rečeš keks 😆. In jih je res…prav komaj je čakal, da sem odprla vrečko.

Kasneje sem jih testirala še v kombinaciji z lososom (Conorjev najljubši okus) in moram rečt, da sem bila nad njegovo izbiro izredno šokirana. Kadar testiram različno pasjo hrano in poskusim ugotovit kaj mu je bolje, mu bolj diši…dam v eno pest eno in v drugo pest drugo hrano ter prepustim Conorjevi izbiri. Tokrat me je res presenetil. V štirih poizkusih (kolikor je trajal »test«), je Conor čisto vsakič izbral pest z »insekti«. Če tudi sem v zadnjem poizkusu vzela skoraj celo pest lososa, napram enemu peletu v drugi roki…je Conor izbral slednjo – insekte 😉.

»Jah okej…ko boš odrasel, ti bova občasno privoščila insekte«, sem mu presenečeno dejala, med tem, ko se je pes oblizoval okoli gobčka. Slednji peleti so namreč primerni zgolj za odrasle pse, najin Conor pa je za zdaj še na hrani za mladičke.

Edin dokaj morda »negativen« vidik uporaba insektov v pasji prehrani je za zdaj morda cena, saj je slednja hrana za kakih 20% dražja od »običajno mesne« hrane. Po drugi strani je pa res, da če imate psa, ki je alergičen na 101 zadevo (če malce pretiravam), je slednja izbira definitivno za premislit 😉.

Če koga zanima več o temi insekti v pasji prehrani: