Guljenje, kepa dlake in striženje krempljev

Guljenje, kepa dlake in striženje krempljev

Četrtek, 21.1.2021, dan 227

Ali se vaši psi pozimi tudi nenormalno gulijo oz. odmetavajo dlako? Pri nas je na trenutke prav noro. Se mi zdi, da vsakič, ko se Conor obrajsa ob mojo nogo, oziroma se pride pocartat k meni, izgledam kot medvedka 😆. Valček za odstranjevanje dlak je postal moj najboljši prijatelj. Če sva se poleti in jeseni s Primožem čudila, kako najin pes ne pušče niti pikice dlake…sva zdaj dobila svojo porcijo 🙈.

Upajoč, da se bo zadeva izboljšala, sem danes pred sprehodom vzela v roke krtačo in ga pošteno skrtačila. Aleluja…koliko dlake je bilo povsod, kot da bi imeli dolgodlakega psa 😂. Največji hec pa je bil, da če tudi sem ga kot nora krtačila kakih 20 min, se odpadanje dlake ni umirilo. Po bolj natančnem pregledu kožuha sem ugotovila, da je začel Conor sredi januarja že »odmetavat« zimsko dlako. »Hmm…Conor nisi ti malo zgodnji, zima bo pri nas trajala še vsaj dva meseca, kaj misliš, da ti bom potem plašček kupla?«, sem hudomušno pogledala »zmršenega« psa.

Na trenutke zgleda prav smešno, saj je po nekaterih delih telesa prav mršav in bi človek rekel, da je ravno prišel iz kakega vaškega pretepa 😆.

Conor in kepa dlake
Conor in kepa dlake

Sej načeloma me izpadanje dlake ne bi tako motilo, če ne bi bila dlaka resnično povsod. Pismo še na spodnjih gatah, ko jih dam prat in jih potem zložim v omaro vidim sledi dlak, to je noro….

Sem šla malce povprašat strička Google-a o odpadanju dlake, ker mi je res čudno, da je začel zimsko tako hitro »odmetavat«, ampak bojda je to normalno, saj so tudi letni časi in posledično visoke/nizke temperature pri nas že precej pomešane. Bojda lahko menjavanje dlake traja tudi do dva meseca, tako, da v tem primeru je to čisto logičen proces. Se pa priporoča, da se v času menjave dlake psa podpre z različnimi vitamini, denimo z lososovim ali krilovim oljem ali pivskim kvasom. Sama sem tako začela Conorju dnevno dodajati kar svoje Omega3 kapsule. Glede nato, da ena kapsula vsebuje zgolj čisto omega 3 ribje olje in vitamin E, ki je pri psih bojda bistvenega pomena za delovanje celic in presnovo maščob, se mi slednja poteza za Conorja ne zdi ravno škodljiva. Aja… naj poudarim, da mu ne dam za pojest cele »gumijaste« kapsule, temveč jo prebodem in iztisnem po Conorjevih peletih.

Za piko na I celotni negi našega kosmatinca (…no okej, mogli bi ga še samo stuširat), pa sem se danes po dobrih dveh mesecih in pol, končno spet lotila striženja njegovih krempljev. In moram vam povedat, da je bil pes, tako kot konec oktobra (ko smo nazadnje strigli) priden kot šus😊.

Seveda brez občasnega nagrajevanja ni šlo, pa vendar. On se je lepo zleknil name, dal tačko in potrpežljivo čakal, da sem opravila svoje. Vsake toliko časa se je sicer zbunil, malce zacvilil češ, »daj noo…se lahko še bolj devaš, pohiti prosim«, ampak nasploh pa je bil res šolsko priden.

Vsi tisti, ki nas berete redno, veste, da sem o striženju pasjih krempljev že pisala bolj podrobno, tudi o tem kako striči in kaj je treba paziti. Za vse tiste, ki pa ste na našem blogu bolj sveži pa hitro nekaj koristnih informacij na katere je treba med rezanjem pasjih krempljev biti pozoren:

Striženje krempljev
Striženje krempljev

👉🏼  Notranji del pasjega kremplja je sestavljen iz mehkega dela po katerem potekajo žile in živci.

👉🏼  Pri psih s svetlimi kremplji se slednje vidi s prostim očesom, zato je tudi »varno« krajšanje precej lažje, kot denimo pri psih s temnimi kremplji, kjer se »živ del« kremplja ne vidi.

👉🏼 V tem primeru je treba le-te krajšati zelo previdno, postopoma, milimeter po milimeter. Ko zagledamo belo-sivkasto barvo na sredini, pomeni, da smo prišli v bližino živca in je čas, da prenehamo s striženjem.

👉🏼 Krempelj odrežemo pod kotom 45°, da bo v ravnini s tlemi, ko pes stoji.

👉🏼 Psu je treba kremplje krajšati nekje 1x mesečno, saj ga predolgi kremplji ovirajo pri hoji, pojavi se lahko deformacija tačke itd. …(no ta del si moramo mi zgleda še posebej zapomniti, saj strižemo bolj redno😆)

👉🏼 Ne smemo pozabiti na krajšanje petega kremplja, ki se nahaja na notranji strani sprednjih tačk.

Če vas slučajno zanima več o tem kako smo Conorja navadili na striženje krempljev, kljub temu, da sem ga prvič »zarezala v živo«, pa si preberite moj stari blog zapis – Striženje krempljev? Čisti užitek