Pasji povodec – Izdelek, ki je »požrl« največ živcev

Pasji povodec – Izdelek, ki je »požrl« največ živcev

Sreda, 10.3.2021, dan 275

Ko sva s Primožem neko junijsko soboto dopoldne nagruntala idejo o razvoju pasjih izdelkov (takrat je bil v mislih zgolj pasji komplet za šolanje psa –torbica za priboljške + torbica za vodo + pas – o katerem sem pisala dva tedna nazaj) in posledično o ustanovitvi pasje znamke Conor’s Adventure, se nama takrat še sanjalo ni, da bova imela največ problemov z izdelavo pasjega povodca.

Res je, da tako povodec, kot pasja ovratnica sprva sploh niso bili v planu, češ, tega je na tržišču že skoraj »preveč«. Pa je splet zanimivih okoliščin pripomogel k temu, da sva si pri prvem obisku najinega zdajšnjega dobavitelja hitro premislila. Kako smo prišli na idejo za razvoj naših pasjih ovratnic drugič, ko bom končno predstavila tudi že tolikokrat omenjeno »skrivnostno« sponko…

Skratka, ko se je zgodila ideja po pasji ovratnici, je bila izdelava povodca logična odločitev. »Ne moreva prodajat zgolj pasjih ovratnic, brez povodca in sej izdelava slednjega ni tako težka«, sva si naivno mislila…. Aha veš kje.  

No…izdelava res ni težka, bolj je problem v materialu in vseh nujnih komponentah, kot je denimo karabin, kamor pripneš psa. 😆.

Trenutek, ko sva spoznala, da “težji” karabin ni primeren za uporabo.

Preden se lotim opisovanja najine nesrečne nedelje in kaj se je dogajalo z izbiro napačnega karabina naj še omenim eno »zanimivost« vezano na Conor’s Adventure povodce.

Kot veste sva dala vse najine izdelke, ki jih bo možno v roku meseca dni tudi kupiti testirat v uporabo različnim pasjim lastnikom (od inštruktorjev, kinologov, do začetnikov). Največ kontradiktornih pripomb je »letelo« prav na povodec. Dve uporabnici sta ga celo zavrnili, češ jima je preširok (širok je 25mm), potem dve drugi uporabnici pa sta bili nad njim totalno navdušeni »Jooj je tako prijeten na otip, pa tako je lahek«, so bile navdušene besede ene izmed njih.

Kaj se tiče širine, sva se odločila, da bova vseeno ostala na klasičnih 25mm, definitivno pa imava v mislih vse tiste, ki ste pristaši tanjših povodcev. Je v planu tudi slednji.

Zagotovo je karabin na povodcu, poleg močne gurtne najbolj pomemben del, takoj za vizualno podobo. Vseeno je marsikomu na prvem mestu verjetno varnost, no takoj zatem pa izgled. In ravno izgled različnih karabinov je bil v zadnjih tednih največkrat kamen spora med nama s Primožem😆.

Njemu je bilo všeč eno, meni drugo. On je želel vse črno, jaz po drugi strani, sem gledala tudi praktičnost karabina. V zadnjem mesecu sva naročila vsaj 10 različnih karabinov, pa nisva našla pravega. Vse to se je dogajalo zgolj zato, ker je imel najin dobavitelj alu komponent težave z izdelavo svojih alu karabinov. Posledično sva morala iskati alternativo.

No pa sva prejšnji petek dobila pošiljko tako alu karabina, kot še enega alternativnega, ki je obema takoj padel v oči. Čeprav je bil slednji precej težji kot alu-karabin (tehtal je 42g, napram 17g – alu), se nama je zdel super izbira za izdelavo klasičnega povodca.

Hja do trenutka, ko smo v nedeljo za potrebe današnjega bloga naredili obe verziji najinih povodcev (na izbiro bo klasičen in preklopni povodec). Hitro smo ugotovili, da slednji-težji karabin žal odpade, saj obstaja možnost, da ga na določene močnejše ovratnice (ki imajo debelejšo d-rinko) ne moreš pripeti🙄. Kljub temu, da je možnost majhna in bi se morda to zgodilo zelo redko, si tega preprosto ne moreva privoščit. In tako je padla odločitev, da ostanemo zgolj pri enem karabinu – to je alu-karabin….ki pa ima precej prednosti. Več v nadaljevanju.

Skratka, da končno povem malce več o naših povodcih. Kot že rečeno bosta na voljo dva tipa;

  • klasičen 2 metrski povodec z normalnim ročajem
  • preklopni 2 metrski povodec

Dolžina je za zdaj zgolj 2 metra, imava pa tudi tukaj v planu prilagoditve, torej slej kot prej bo na voljo tako daljši okoli 3m kot krajši povodec. Razmišljava celo, da bi ponudila tudi izdelavo po meri, navsezadnje gre pri sami izdelavi zgolj za to, »kje vrežeš gurtno« 😎…če malce poenostavim.

Naj vas na fotkah ne zmedejo različni karabini, kot rečeno bo v uporabi zgolj alu karabin. Slednji je izredno lahek, tehta 17g. Prav tako je precej vzdržljiv, saj naj bi po podatkih dobavitelja zdržal silo 175 kg.

Kaj se tiče gurtne, ki jo uporabljava pri povodcih, gre za tubularno gurtno, ki je dvojna, zaradi česar je izredno močna, po podatkih dobavitelja zdrži okoli 2500 kg. Takšna gurtna se med drugim uporablja v alpinizmu, vojski itd.

Končen izbran alu karabin in “vgrajen” oz. všit ročaj za hojo ob nogi

Morda velja še omeniti praktičen »dodatek« obeh povodcev in sicer oba imata »vgrajen« ročaj za hojo psa ob nogi. Žal slednje pride v uporabi zgolj za lastnike srednjih, do večjih psov, kjer se lahko z roko prosto dotaknemo psa. Denimo, pri kakšnem Maltežanu se moraš sklonit, da se ga dotakneš.  

Klasičen 2 metrski povodec ima pri ročaju tudi majhen karabin, kamor lahko po potrebi zapnete manjšo torbico oz. vrečke za drekce. Preklopni povodec na drugi strani omenjenega karabina nima, v primeru, da bi se izkazala želja po le-tem, se brez problema po želji doda.

Kot je za preklopni povodec značilno, ponuja tri različne dolžine + še tista že omenjena, ki omogoča, da psa primemo v položaju ob nogi.

Za na konec še nekaj besed o barvah. Na začetku bo možnih 5 različnih barv povodcev, poleg teh treh, ki jih vidite na fotografijah (rdeča, modra in črna), še roza in svetlo modra. Žal slednjih gurtn še nimamo na zalogi, pridejo pa v enem tednu in jih boste spoznali kmalu. Se še spomnite tiste črtaste roza gurtne, ko smo pred dobrim mesecem izbirali barve ovratnic? Takrat je bila slednja najbolj popularna 😇….No o tej barvi je govora….