Aha efekt, Ekonomska fakulteta in prošnja za pomoč

Aha efekt, Ekonomska fakulteta in prošnja za pomoč

Torek 4.1.2022

Za nama je res noro oz. prej bi rekla poučno leto. Poučno v smislu, da smo se ogromno stvari naučili, sploh iz vidika odnosov. Čeprav se imam v podjetništvu še vedno za zelenca, sva s Primožem dala skozi že kar precej »failov« in razočaranj. Eden izmed večjih napak/problemov, ki jih opažam pri sebi je, da ljudi vse preveč sodim po sebi. Da o tem, da vse totalno noro gledam skozi vrednote, čustva, kaj je prav in kaj ne, sploh ne govorim…

Ohh…ti odnosi…

No in valda, te potem razočarajo/prizadenejo/negativno presenetijo ljudje, za katere misliš, da so ti hvaležni, ker jih navsezadnje dobro plačuješ. Pač ja, vedno znova radi pozabimo, da čisto vsak živi v neki svoji lastni realnosti. Eni so pač stali v prvi vrsti, ko je bog delil empatijo, drugih pa takrat sploh ni bilo.

»Se ti ne zdi čudno, da si s toliko ljudmi v konfliktu, s tem in onim ter tretjim?«, me je opozorila bližnja prijateljica par dni nazaj. Ker sama izredno cenim direktnost, mi je dala resnično za mislit.

Po drugi strani pa se nehote vprašaš, zakaj za boga vedno naletim na nekoga, ki se mu pustim »nategnit« in potem sem valda v konfliktu oz. celo v totalno podrejenem položaju. Ja..že od majhnih nog sem veljala za naivnega otroka…Pač pardon, če pričakujem odkrit odnos iz obeh strani.

Morda sem malce zabluzila od prvotne teme, kjer je bil namen pisat o čudoviti izkušnji, ki smo jo vsi trije včeraj doživeli na Ekonomski fakulteti.

Veš kaj je pri vsem skupaj največji absurd? Da imava okoli sebe res neverjetno veliko število podpornikov, strank, ki pustimo, da nas podpirajo…Pa da ne govorim koliko je takih, ki povsem »zastonj« širijo dobro besedo o nas…Pustimo določene, ki so nam po različnih tiskanih medijih, naredili reklamo povsem zastonj. Pa povabilo na ta in oni dogodek, kjer sva lahko prodajala svoje produkte…spet zastonj, čeprav bi bilo prav, da se takšna stvar plača.

Pač smešno je da te lahko ljudje cenijo, zato ker imaš dober produkt. Za kar si jim hvaležen v dno duše, ker te podpirajo…Po drugi strani pa te človek ne more cenit, ko ga mastno plačaš. Narobe svet.

Obisk Ekonomske fakultete – top izkušnja

Kakor koli že, pardon…veš dolgo sem razmišljala kako sploh začeti današnji blog. Pač jaz ne morem fejkat in pisat o nekem dogodku, pa kako je vse super, če nisem ok, če se ne počutim v skladu s vsebino. To nisem jaz. In zdaj, ko sem malce dala ven, zdaj pa še lahko povem par besed o tem kako, sploh pa zakaj smo bili včeraj vabljeni na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani.

Torej, pred kakimi tremi tedni me je kontaktirala Patricia, ki študente podiplomskega študija poučuje predmet Sodobno podjetništvo. Vprašala me je, ali bi bila s Primožem pripravljena priti na njihovo predavanje, kjer bi malce povedala o tem kako smo začeli, kakšni so naši izzivi itd. Sama se bila nad povabilom izjemno navdušena in skozi pogovor, sva prišle na idejo, da s seboj vzameva še Conorja.  

No pa smo se včeraj ob 16ih vsi trije pojavili v njenem razredu. Izkušnja je bila svetovna. Sama ful rada delim svojo zgodbo, pa ne toliko iz vidika, češ glej kako nam gre, ampak vedno povem vse, tudi zelo slabe stvari. Morda tukaj izhajam spet iz sebe češ, če bi jaz to in ono prej vedela, bi bilo danes marsikaj drugače 😉. Všeč mi je bilo, ker so študentje kar precej spraševali in nam dali tudi kar nekaj dobrih idej. Pač treba je vedeti, da ne Primož in ne jaz nimava nekega hudega znanja ekonomije, tako da bi naju lahko tudi študentje kar precej naučili 😊. Glavna zvezda je bil tako Conor, ki je zadnjih 10 min sploh prišel na svoj račun, saj je dobil polno dozo čohanja.

Moj nasvet študentom

Skratka res vrhunska izkušnja, upam, da tudi za študente. Ne vem kako je na drugih fakultetah, pa vendar menim, da je takšen praktičen vidik podjetništva vrhunski…Na trenutke, se mi je kar zaluštalo, da bi kar sedla z njimi v šolske klopi 😉…

Kaj pa se tiče mojih nasvetov študentom, torej, če bere te vrstice kdo, ki še »guli knjige«😊;

  1. Nujno pojdi oz. izkoristi Erasmus izmenjavo – največji fail, da sama v študentskih letih tega nisem izkoristila
  2. Če je le možno si najdi študentsko delo, ki te zanima in je nekako povezano s študijem
  3. Poslušaj čim več podcastov – res to je takšna vrhunska baza znanja in izkušenj drugih, TOP!
  4. Pusti si sanjati in sledi svojim sanjam ne glede na očitke okolice
Za na konec, krvava prošnja za pomoč…

Nič to bi bilo vse za danes, vem malce čudna/drugačna ne-pasja tematika, pa vendar, bi te morda na tem mestu nekaj prosila in sicer bi mi lahko pomagal s tem kakšne teme bi si želel prebrati na mojem blogu? Odkar je Conor odrasel pes imam na trenutke nore probleme o čem pisati.

Daj mi pomagaj in mi (na FB/IG), pač kjer koli napiši, če te kakšna tema posebej zanima, je to prehrana, oprema, šolanje, igrače, mogoče kaj konkretno o naši opremi/razvoju znamke?

Hvala ti