BRIKETI ALI HLADNO STISKANI PELETI?

BRIKETI ALI HLADNO STISKANI PELETI?
Briketi ali hladno stiskani peleti?
Briketi ali hladno stiskani peleti?
Se odločate za nakup psa? Super 😊 Ampak, danes ne bom pisala o tem katero pasmo izbrati….Temveč o še »hujši« tematiki, ki je dandanes pogosto odgovorna za ogromno prerekanj in vročih debat med različnimi pasjeljubci. Izbira “pravilne” pasje prehrane oz. vprašanje “Briketi ali hladno stiskani peleti?” Ko je govora o tej temi si dostikrat niso enotni ne kinologi in tudi ne veterinarji. Govorili bomo o pasji prehrani, oz, natančneje o tem kakšna je razlika med briketi in hladno stiskanimi peleti.

»Čez dober teden pride v moj dom nov pasji član, katero hrano priporočate?«

Vprašanje na katerega skoraj dnevno naletim v raznih Facebook skupinah. In potem se nanj vsuje sto odgovorov, kjer vsak vleče v svojo smer. Neredko se potem vnamejo še razni prepiri in različna pametovanja. Celo žaljenje določenih znamk itd. Bogi revež, ki je zastavil vprašanje, pa je verjetno še bolj zmeden kot prej. Dejansko se mi zdi izbira pravilne pasje hrane ob prihodu novega člana v naš dom, največja »muka«, če se lahko tako izrazim. Zakaj? Greš v trgovino za male živali in tam ti ponujajo res dobesedno 101 vrsto različne pasje hrane. Na embalaži čisto vsake pa so oznake kot so; »premium, fresh meat, superfood, natural, eco, real meat, natural« itd.. In potem se ti odloči za pravo znamko. Da je problem še večji….In resno, to kaj bom sedaj napisala je za moje pojme res velik problem, se dandanes niti na mnenje veterinarjev ne moremo zanesti…češ, »oni so šolani, oni bodo že vedeli«. Verjetno poznate kakšnega veterinarja, ki še danes vedno prisega na znamko Hill’s. Bojda gre za znamko, ki so jo razvili veterinarji. Da je zadeva še bolj absurdna si poglejmo kar nekaj različnih lestvic (po hitrem brskanju po spletu sem našla dve – tukaj in tukaj, zagotovo je takšnih raziskav še več), kjer je govora o najslabših pasjih znamkah hrane in na mnogih najdemo tudi Hill’s. Poleg že splošno znanega Pedigreja, pa Purine itd.. Žalostno…mar ne? Toda še vedno nismo našli odgovora kako naj bodoči pasji starš izbere pravilno pasjo hrano.

Najprej si razjasnimo razliko med briketi in hladno stiskanimi peleti

Morda me bo kdo na začetku ustavil in vprašal, ja kaj pa BARF (Biologically Appropriate Raw Food/Bones And Raw Food; po slovensko biološko primerna surova hrana)  prehrana? Je res je, tudi ta opcija je zadnje čase pogosteje prisotna na marsikaterem pasjem krožniku. Vendar zahteva v prvi vrsti kar precej znanja. Iz vidika pravilne, sploh pa uravnotežene sestave pasjega obroka. Torej koliko kosti, mesa, drobovine, zelenjave itd.. naj vsebuje pasji krožnik. Pa tudi nekaj časa je potrebnega za vso pripravo. Sama sem se že poglabljala v omenjen način prehranjevanja, vendar priznam, da moje znanje še zdaleč ni na nivoju, da bi si drznila Conorja, hraniti izključno z BARF. Trudim se, da so njegove večerje čim večkrat v “surovi” obliki, vendar kot rečeno trenutno moje znanje ni na nivoju, da bi si ga upala hraniti zgolj s tem. Pa še suha hrana je (priznam) precej praktična, ko se človeku mudi. Poleg tega menim, da se največ ljudi še vedno odloči za suho hrano, zato le-tej danes posvečam največ pozornosti.
👉🏼 Kaj je največji »kamen spotike« briketov?
Na slovenskem tržišču lahko danes najdemo največ ponudnikov briketirane hrane. Tukaj se sedaj ne bom spuščala v razlike med njimi, bom pa nekaj o njihovi sestavi povedala kasneje, ko bom omenila tudi pomembnost branja deklaracij. Kaj je za moje pojme izredno pomembno kadar razmišljamo, da bi psa hranili z briketi je način pridelave briketov. Vsaj zame je bilo slednje pravi »eye opener«, da sem začela razmišljati o menjavi briketirane hrane.
Tudi mi smo na začetku hranili z briketi...do trenutka, ko sem se nekega dne poglobila v njihovo sestavo in način pridelave
Tudi mi smo na začetku hranili z briketi…do trenutka, ko sem se nekega dne poglobila v njihovo sestavo in način pridelave
Briketi so narejeni z ekstrudiranjem, kar je skorajda največji »kamen spotike«, ko je govora o zdravem načinu predelave pasje hrane. Pri ekstrudirani hrani se suhe sestavine zmeša in zmelje ter se jih nato z mokrimi sestavinami oblikuje v testo. Ta masa se nato nekaj časa kuha na 150 °C, stroj nato iz nje oblikuje brikete (kroglice, ribice, blazinice..itd.), na koncu pa se sveži briketi še približno 20 min sušijo na 200 °C. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se tekom proizvodnega procesa iz briketov izgubijo številne hranilne snovi, ki jih je treba naknadno dodati v obliki sintetičnih dodatkov (vitamini, maščobe, minerali) in konzervansov (za daljšo obstojnost). Čeprav obstajajo določene znamke briketov, kot je npr. Orijen, ki vse sestavine predela zgolj na 93,3 °C (=200 F), pa me boste težko prepričali, da se pri tej temperaturi noben vitamin, mineral ali kakršna koli druga hranljiva snov ne uniči 😉. Če se še spomnite kemije iz srednje šole, beljakovine niso odporne na visoke temperature, večina spremeni obliko že pri 50 °C.
👉🏼 A hladno stiskani peleti pa so »oh in sploh«?
Spet odvisno kateri 😉. Sama sem se po doživetem »aha efektu« o briketih, zakopala med brskanje po različnih spletnih straneh in iskanju čim bolj verodostojnih (torej čim manj reklamno napisanih) informacij o kvalitetnih hladno stiskanih briketih. Bilo mi je jasno, da verjetno vsi peleti niso apriori »top shit«. Želela sem vedeti več…kakšne so razlike med njimi in kaj jih dela drugačne. Žal moč splošnega povpraševanja po briketih dela svoje, kar pomeni, da je dobrih spletnih virov o peletih v primerjavi z briketi res malo. Ampak so 😉.
Prednost peletov je tudi v njihovi velikosti, saj so večji kot briketi in bolj praktični za trening psa
Prednost peletov je tudi v njihovi velikosti, saj so večji kot briketi in bolj praktični za trening psa
Preden razložim kako so peleti narejeni, naj še poudarim, da se temperatura obdelave med posameznimi znamkami razlikuje.  Potem, ko se pri pridelavi peletov, vse sestavine posušijo, zmeljejo in zmešajo z vodo, se v t.i. peletirki pod velikim pritiskom stisnejo skozi izvrtine v stene bobna. Pri tem pride do segrevanja (med 45°C in 80°C), pa še to zgolj za kratek čas. No…in tukaj se skriva t.i. »trik«, ki je mene prepričal, da sem med vsemi peleti izbrala ravno Naturavetal. Narejeni so namreč na še nižji temperaturi, 39°C. Vem…morda se komu zdi banalno oz. celo bolano, da sem tako skoraj bolestno natančna…ampak veste kaj, ko človek pogleda vse skupaj precej širše, je ravno temperatura pridelave tista, ki največ pove, ali se v peletih ohrani res več vitaminov in mineralov. Peleti zaradi načina predelave niso zgolj bolj hranljivi, temveč se tudi optimalneje prebavljajo. Briketi se namreč v želodcu napihnejo, lebdijo in nato hitro razpadejo. Peleti na drugi strani pa ne povzročajo napihnjenosti želodca, prebavljajo se počasi in enakomerno.
👉🏼 Zakaj pa je na deklaraciji mojih peletov potem toliko dodatkov?
Hja… Kot sem omenila, niso vsi peleti v osnovi “oh in sploh”. Če slednji denimo vsebujejo ogromno dodatkov in ne zgolj naštetih suhih sestavin kot je npr. posušena zelenjava ali sadje, potem tukaj nekaj ne štima. Kot rečeno, slednji naj bi bili narejeni na nizki temperaturi. Če je vse tako kot mora biti, res ne vem zakaj je potreba po toliko različnih dodatkih, kot jih lahko vidimo na deklaraciji določenih znamk…?

Kaj je še poleg procesa pridelave pasje hrane pomembno?

Absolutno sestava oz. vsebina pasje hrane, ki je napisana na deklaracijah. Ne vem, če ste kdaj pomislili, da je možno v določeni pasji hrani pod označbo »beljakovine« najti danes »vse živo« od stranskih proizvodov živali, kot so koža, parklji, kremplji itd. Nekoč sem na spletu zasledila članek (žal ga sedaj, kljub trudu ne najdem), da so bojda v nekateri pasji hrani našli tudi meso bolnih živali. Treba je vedeti, da če na deklaraciji piše npr. zgolj piščanec, ali pa cel piščanec, lahko to pomeni, da je noter 80% piščančjega mesa in ostalih 20 % perja, krempljev itd… Lahko pa je razmerje tudi obrnjeno 😉 Vem… Srhljivo, ampak tako je.
Conor pelete Naturavetal naravnost obožuje
Conor pelete Naturavetal naravnost obožuje
Skratka…verjetno nam je vsem jasno, da je velika razlika med poceni pasjo hrano v supermarketih in tisto, ki jo kupimo v specializirani pasji trgovini.
👉🏼 Kaj je treba paziti pri branju deklaracije?
Izredno pomembno je, da pri nakupu pasje hrane pozornost posvečamo tako branju deklaracij, kot nasploh kaj pasja hrana vsebuje. O samih deklaracijah danes tukaj ne bom pisala, ker bo potem ta članek še daljši, zgolj naj omenim, kar verjetno že veste, da je treba biti pri deklaracijah pozoren na vrstni red zapisanega živila. Tistega, ki je v hrani največ mora biti na prvem mestu, nato ostale sestavine po padajočem vrstnem redu. Poleg že omenjenih beljakovin, ki morajo biti v pasji hrani kvalitetne (po podatkih različnih spletnih virov, bi naj dobra pasja hrana vsebovala min. 25 % beljakovin) in je zaželeno, da je znana dežela njihovega izvora  (denimo pri Naturavetal je le-to izredno jasno napisano na njihovi spletni strani), so izredno pomembni tudi ogljikovi hidrati, ki jih hrana vsebuje. Vsa boljša pasja hrana ne vsebuje žitaric, saj lahko le-te pri nekaterih psih povzročajo alergijske reakcije. Namesto pšenice se danes kot vir ogljikovih hidratov vse pogosteje uporablja ajda, proso, rjav riž, sladek krompir itd. Če se vsaj kanček spoznate na osnove zdrave prehrane, potem veste, da so slednja živila tudi v človeški prehrani izredno cenjena in tretirana kot polnovredna. Podobno kot pri človeku so tudi pri psih maščobe izredno pomembne. Vrednost le te mora biti v pasji hrani vsaj 10%. Tukaj bi se ponovno navezala na pomembnost predelave pasje hrane. Peleti denimo ne vsebujejo maščob, ki so bile obdelane na visokih temperaturah. Ne pozabimo, da imajo lahko pregrete maščobe negativen vpliv na prebavo in zdravje naših kosmatincev. Preden preidem v zaključno špico bi stavek ali dva namenila vitaminom in mineralom. Ampak glede nato, da smo že pri samem procesu predelave ugotovili, da če gre za hladno stiskane pelete, se slednji tekom predelovalnega procesa ohranijo. Izvirali naj bi iz na zraku posušene zelenjave, zelišč in začimb, ki so nato dodane k hrani.
Pasja dlaka in hrana
Pelete lahko mešamo s surovo hrano

Ali lahko pelete mešam s surovo hrano? Moram biti na kaj pozoren?

Poleg zgornjih dejavnikov je dejstvo, da lahko pelete zaradi lahke in optimalne prebavljivosti mešam tudi s surovo hrano, glavni razlog zakaj sem sama z veseljem izredno hitro »prešaltala« na pelete. Kot rečeno se trudim, Conorju čim pogosteje večerje “postreči” v surovi obliki. Po drugi strani pa so peleti bolj praktični sploh na dopustu, zato jih je fajn imeti kot rezervo za plan B. Edino kaj je treba biti pri uporabi peletov pozoren je njihov krajši rok uporabe. Če se ne motim je nekje 6 mesecev. Ampak, glede nato, da vse to dokazuje, da gre za bolj naraven in očitno hitreje pokvarljiv produkt, je slednja »slabost« res minimalna 😉. Naj zaključim z razmišljanjem, da izbira prave pasje hrane ni nekaj, kar tako, ki jo sprejmemo na podlagi cene, izgleda embalaže, priporočila veterinarja ali »agresivnega« prepričevanja uvoznika določene pasje hrane. Vsakemu svetujem, da se pred nakupom in odločitvijo tiste »prave« hrane najprej konkretno informira. Ker ne pozabite, na koncu gre vseeno za zdravje in dobrobit vašega psa. In iz lastnih izkušenj lahko povem, da se je z menjavo briketov na pelete tudi aktivnost Conorja  in veselje do treningov zvišala. To pa je na koncu vse kar šteje, mar ne. 😉   Uporabljeni viri: