Ko zamenjaš hrano in se pes »spremeni«

Ko zamenjaš hrano in se pes »spremeni«

Torek, 13.10.2020, dan 127

Tak…pa smo zamenjali😇. Hrano mislim. In Conor je naravnost navdušen nad njo. Mi pa tudi, ker je posledično med samimi treningi bolj aktiven in motiviran.  

Če se morda spomnite, sem TUKAJ pisala o tem, da si želim malce bolj »aktivno« malino…v smislu, da med samimi treningi pokaže več energičnosti 😆. No evo, sedaj bi lahko rekla, da je to, to.

Conorju peleti Naturavetal noro dišijo. Kar niti ni tako čudno, če se malce poglobimo v njihov način izdelave.

Ne vem če ste vedeli, ampak razlika med peleti in briketi je precejšnja, tako v njihovem načinu pridelave, kot tudi v samem načinu prebavljanja:

👉🏼 Pri peletih, potem, ko se vse sestavine posušijo, zmeljejo in zmešajo z vodo, se v t.i. peletirki pod velikim pritiskom stisnejo skozi izvrtine v stene bobna. Pri tem pride do segrevanja (med 45°C in 74°C), pa še to zgolj za kratek čas.

👉🏼 Zaradi načina pridelave (nizke temperature) se v peletih ohranijo vsi vitamini, minerali, kot tudi olja in jih ni potrebno dodajati umetno.

👉🏼 Popolnoma drugačna zgodba je pri proizvodnji briketov oz. ekstrudirani hrani, kjer se suhe sestavine zmeša in zmelje ter se jih nato z mokrimi sestavinami oblikuje v testo. Ta masa se nato nekaj časa kuha na 150 °C, stroj nato iz nje oblikuje brikete (kroglice, ribice, blazinice..itd.), na koncu pa se sveži briketi še približno 20 min sušijo na 200 °C.

👉🏼 Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se tekom proizvodnega procesa iz briketov izgubijo številne hranilne snovi, ki jih je treba naknadno dodati v obliki sintetičnih dodatkov (vitamini, maščobe, minerali) in konzervansov (za daljšo obstojnost).

👉🏼 Zaradi načine pridelave so peleti ne zgolj bolj hranljivi, temveč se tudi optimalneje prebavljajo. Briketi se namreč v želodcu napihnejo, lebdijo in nato hitro razpadejo. Peleti na drugi strani pa ne povzročajo napihnjenosti želodca, prebavljajo se počasi in enakomerno.

Skratka če potegnem črto, vsaj kaj se mene tiče, res ne vidim razloga, da bi se v prihodnje sploh kadar koli vračali nazaj na brikete. No razen v primeru, če se na dolgi rok ne bi izkazali kot optimalna rešitev za Conorja. Poznam namreč kar nekaj primerov, kjer so psi na peletih shujšali oz. jim kakor koli drugače niso odgovarjali (alergije, driska itd.)

Kakor koli že, bomo v  naslednjih tednih videli kako in kaj. Za zdaj po par dnevih počasnega prehoda na Naturavetal pelete (zjutraj hranimo še s hrano Platinum, popoldne pa zgolj s peleti) izgleda vse super.

Razlika med večjimi (levo) in manjšimi (desno) peleti ;)
Razlika med večjimi (levo) in manjšimi (desno) peleti 😉

Edino na tem mestu imam eno pripombo oz. opozorilo, za vse, ki morda tudi razmišljate, da bi »prešaltali« na pelete Naturavetal. Bodite izredno pozorni pri naročanju, saj imajo na za mladiče (okus piščanec) na razpolago velike in male pelete. Mi smo bili na žalost pri naročanju precej površni in smo prvo 5 kg naročilo piščanca prejeli v obliki malih peletov, ki pa so v primerjavi z velikimi (te, ki smo testirali) med samim treningom resnično ne praktični 🙈.

Ampak ok…vemo za drugič 🙃.

…aja…morda, še spletni viri, če koga zanima več o postopku proizvodnje briketov ali peletov 😎:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja