NAJINIH PET KRITERIJEV PRI IZBIRI VETERINARJA

NAJINIH PET KRITERIJEV PRI IZBIRI VETERINARJA

Vsak, ki ima domačo žival pa najsi gre za psa, mačko, hrčka, zajca ali morda kaj eksotičnega, se je verjetno že srečal pred izzivom »Kam k veterinarju?«

Nekomu je to morda popolnoma banalna stvar in preprosto odide k najbližjemu, ali po možnosti najcenejšemu, če uspejo kje najti primerjavo cen.

Sama sem mnenja, da je izbira veterinarja resnično izrednega pomena;

👉🏼 prvič, ker lahko precej prihraniš (ja prav ste me slišali, bom kasneje povedala zakaj) in

👉🏼 drugič, ker če je res dober bo obiskov pri njemu, ko pride do kakšnih bolezni, morda zgolj za vzorec.

Po »narodnosti« sem Štajerka (prej živeča v Mariboru), kar pomeni, da veterinarjev na Primorskem ne poznam. V iskanje primernega sem se podala v začetku januarja, ko sva v najin dom začasno sprejela muco Bello (kasneje se je odločila oditi k sosedu) in jo je bilo potrebno peljati na osnovni veterinarski pregled.

Veterinarski center Elbivet
Veterinarski center Elbivet

Glede na izkušnje sva se odločila za Veterinarski center Elbivet, od naju sicer oddaljen slabe pol ure vožnje. Zakaj tja, sploh pa zakaj tudi Conorja vozimo tja, si preberi spodaj:

🐾 Najbližje, ni nujno najbolje

Ker sem celo življenje imela mačke sem imela možnost spoznati tudi različne veterinarje, tudi takšne, ki ob vsakem obisku nekaj »probavajo« kar pomeni, da je v omenjenem primeru muca v roku par dni dobila ogromno injekcij, raznih tablet in različne hrane, ki je na koncu niti ni pojedla. No po teden dni dolgem eksperimentiranju na mački, sem se odločila za veterinarsko kliniko na drugem koncu mesta. Zadevo so rešili v nekaj dneh.

Da se kaj podobnega ne bi ponovilo s Conorjem, nama bližina veterinarja ne predstavlja neke prednosti oz. slabosti.

🐾 Nekateri bi ti vsakič nekaj prodali

Čeprav je veterinar samoplačniška storitev, no razen, če imaš psa zavarovanega (takrat ti del stroškov zdravljenja krije zavarovalnica – članek o tem še pride), še to ne pomeni, da smo lastniki ljubljenčkov »vreča denarja brez dna«.

Nekaj podobnega sem doživela pri zgornjem primeru, ko mi je veterinarka vsakič poskusila prodati neko drugo vrsto hrano »češ, po tej hrani vaši muci ne bo slabo«. Podobno izkušnjo ima čisto vsakič moja mami, ko družinsko mačko pelje k bližnjemu veterinarju in ji poleg cepljenja zaračunajo še pregled mačke. Seveda ji vsakič poskušajo prodati še »pol njihove trgovine za male živali«. Tako je nekega dne prišla domov z mačjo zobno pasto in ščetko za zobe 🙈.

Že pri prvem pregledu lahko ugotoviš kakšne sorte veterinarja imaš pred seboj. Trenutno je naša izkušnja zelo dobra in tudi cenovno se zaenkrat pes še ni izkazal za ne vem kako hud veterinarski strošek, kljub temu, da smo bili že dvakrat v nekaj tednih.

🐾 Odnos do tebe, sploh pa do živali

Kaj se tiče samega odnosa do mene kot lastnika, sploh pa med pregledom do živali, sem imela do sedaj same dobre izkušnje. Izredno pomembno mi je, da lahko veterinarja kar koli vprašam in dobim poljuden odgovor (to pomeni, da odgovor/razlago razume tudi veterinarsko nepismen človek). Je pa res, da o odnosih veterinar-lastnik oz. veterinar-žival slišiš marsikaj, zato tudi to izpostavljam.

Naš trenutno izbrani veterinar je res tipičen primer kaj pomeni dober odnos in nikoli ne bom pozabila njegovega izredno domačega pristopa do Conorja 😊.

🐾 Odzivnost

Ena izmed stvari, ki mi je tudi zelo pomembna je dosegljivost na telefon, ali so odzivni. Žal imam s svojim veterinarjem zadnje čase nekaj problemov na tem področju, saj jih je izredno težko priklicati na telefon, ko se želiš denimo naročiti na pregled/cepljenje itd. Glede na njihovo trenutno »korona poslovanje« predvidevam, da se razlog skriva v tem, saj so bili pred korono zelo odzivni. Sem pa na njihovi spletni strani zasledila, da imajo tudi možnost izpolnitve obrazca »naroči se«, tako, da, v primeru, če ste s svojim veterinarjem zadovoljni ga poskušajte kontaktirati po drugi poti 😉.

🐾 Kaj bi brez google-a in mnenja uporabnikov

Kot zadnji kriterij, ki pa ga v praksi vedno preverim najprej, je v dobi digitalizacije ocena na Google-u in spletni komentarji. Če sem iskrena, sem se prvič ravno zaradi izredno dobrih ocen in komentarjev na Google-u odločila za obisk Veterinarskega centra Elbivet. Da sva obisk nato ponovila s psom pa so bili zaslužni zgornji kriteriji 😊.

Morda se bo kdo vprašal kako pa je s strokovnostjo? Nisem veterinar, zato o tem res težko sodim. Ampak verjetno se strinjate, da je dandanes sploh glede na hudo konkurenco večina veterinarjev verjetno izredno strokovnih in z znanjem podkovanih.