PASJA KLETKA/BOKS, DA ALI NE IN KAKŠNA? 🐶

PASJA KLETKA/BOKS, DA ALI NE IN KAKŠNA? 🐶

Sama sem bila zelo dolgo časa proti uporabi pasjega bivalnega boksa oz. kletke (kot jo nekateri imenujemo). To je tista zadeva, nad katero se marsikdo zgraža, da gre za pasji zapor🙄. Eni jo imenujejo kletka drugi boks, Dejansko gre za načeloma isto zadevo.

Ampak proti sem bila do trenutka, ko sva se začela s Primožem resno pogovarjati o psu, izbirati pasmo itd. Takrat sem skozi raziskovanje in branje različnih pasjih člankov, pregledu različnih IG (Instagram profilov) ugotovila, da je slednja zadeva izrazito uporabna.

Ob predpostavki, da je kletka dovolj velika za psa in ga ne utesnjuje, je Conorju predstavlja kletka zatočišče in mir. varno narejena, plus smo na podlago položili kašno večjo blazino ali debelejšo deko, da je psu udobno, bo kletka predstavljala psu:

👉🏼 Zavetje

Conorju predstavlja kletka zatočišče in mir.

Prostor kamor se lahko odmakne, kjer ima svoj mir. V kletki torej psa razen začetnega hranjenja (da ga navadimo na kletko) pustimo pri miru.

👉🏼 Domač spomin

Če vam velikost avtomobila omogoča, da jo vzamete s seboj na morje. Zaradi morebitnega začetnega stresa psa, ki se lahko pojavi ob menjavi okolja, bo pes kletko povezoval z »domačim okoljem«.

👉🏼 Varnost

V vsakem prostoru, verjemite tudi v vašem se najde kakšna za psa nevarna, če ne celo življenjsko nevarna stvar. Vprašanje, kje puščate likalnik? Na omari, ali na likalni deski? Sama ga na likalni deski. In bog ne daj, da Conor nevede potegne za kabel likalnika. Ne bi se lepo končalo. 😖

Ali pa hrana na tleh. Zagotovo ste že jedli oreščke? Verjetno vam je kakšen tudi padel na tla in ga niste opazili. No določeni oreščki so za pse izredno nevarni. Naj na tem mestu omenim zgodbo mamine mačke, ki je po pomoti pojedla mandelj in se ji je zataknil v prebavnem traku. Epilog, muco so komaj rešili. Če je pes, ko vas ni doma zaprt v kletki, se vsem takšnim in podobnim neljubim situacijam izognete. Vem, da so primeri za koga morda izredno banalni pa vendar, sej veste žal nesreča nikoli ne počiva. 🙄

👉🏼 Zaščita

Predstavljate si naslednji prizor…

Po napornem delavniku pridete domov. Komaj čakate, da se zleknete na vašo ljubo sedežno garnituro. Odklenete vrata vašega doma in zagledate »prizor iz grozljivke«. Na sredini dnevne sobe, na preprogi leži vaš ljubljenček, okoli pa mali mio kremno belih koščkov vaše še ne leto dni stare sedežne. Kako se počutite? Raje si ne mislim. 😆

Ali pa spet podoben prizor, ampak tokrat za katero žensko morda še bolj boleč. Ko se po par urah shoppinga vrnete utrujena domov in na hodniku zagledate zgrižene še »po novem dišeče« salonarje. 👢👠

Verjetno ne rabim posebej poudarjati, da, se vsemu temu lahko izognemo, če psa primerno navadimo na bivanje v kletki oz. pasjem boksu, ko smo odsotni.

👉🏼 Kakšno kletko izbrati?

Izbira pasje kletke načeloma ni neka velika umetnost. Seveda morate paziti, da je kvalitetna, da nima kakšnih »čudnih, ostrih« robov, predvsem pa, da je dovolj velika. Pred nakupom se točno pozanimajte o končni velikosti vašega psa, saj boste morali v nasprotnem primeru, ko bo zrasel kupiti večjo.

Morda velja za pomoč omeniti, da sva midva za Conorja – pasma belgijski ovčar, različica »malinois«, gre za srednje velikega psa, čeprav sklepava, da bo glede na tačke precej velik za svojo pasmo – vzela kletko znamke Nobby (kupila sva jo v trgovini za male živali Mr.Pet) velikost 109 cm x 71 cm x 79 cm in mu je v njej več kot udobno 😊.

Več o tem, kako psa navaditi na kletko pa si lahko preberete tudi v najinem blog zapisu »Zmenkarije s kletko in zakaj moramo biti konsistentni«. V primeru kakršnih koli vprašanj, pa sej veš, piši na pija@conorsadventure.com, ali pa mi preposto pusti komentar🙃.

 

👉🏼 Kletko imam, kaj pa sedaj? Kako ga navaditi, da bo šel sam vanjo?

Conorja smo začeli takoj prvi teden navajati na kletko.
Conorja smo začeli takoj prvi teden navajati na kletko.

Midva sva na začetku naredila napako, da sva kletko v prostor postavila šele dva dni po prihodu Conorja v nov dom. Najbolje, da je kletka (s primernim ležiščem) že v prostoru, ko pride mladič v nov dom, saj jo bo v tem primeru lažje sprejel »za svojo«.

Conorja smo začeli takoj prvi teden navajati na kletko. Torej mladiču jo predstavite kot njegovo ležišče. Nasujte vanjo nekaj briketov, da bo pes dojel kletko kot nekaj pozitivnega, kjer se mu splača biti. Vsakič, ko gre sam vanjo ga nagradite, denimo s hrano ali igračo. Bodite konsistentni, sploh pa potrpežljivi.
Mi smo Conorja kar nekaj dni redno hranili v kletki, ga vsakič pohvalili, ko je bil v njej nekaj minut zaprt itd. Sploh pa pozor, naj ne bo kletka mesto za kaznovanje, če pes naredi kaj narobe!

Več o tem, kako psa navaditi na kletko pa si lahko preberete tudi v najinem blog zapisu »Zmenkarije s kletko in zakaj moramo biti konsistentni«.

V primeru kakršnih koli vprašanj, pa sej veš, piši na pija@conorsadventure.com, ali pa mi preposto pusti komentar🙃.