S PSOM NA POT? AMPAK KATERI TRANSPORTNI BOKS IZBRATI?

S PSOM NA POT? AMPAK KATERI TRANSPORTNI BOKS IZBRATI?
Conor med vožnjo izredno uživa :)
Conor med vožnjo izredno uživa 🙂
Skoraj z gotovostjo lahko trdim, da nama je s Primožem predstavljal nakup transportnega boksa največ preglavic. Poleg finančnega vidika (pravi transportni boks ni ravno poceni), nama je skoraj večji problem predstavljal dimenzijski vidik….češ kakšno mero izbrati in vseeno ohraniti vsaj polovico prtljažnika v avtu za osebne potrebe🙃. Če redno berete najin blog, potem veste, da sva navdušena nad vodnimi športni (wakanje in kajtanje), kjer potrebuješ precej opreme in…da velik prtljažnik😆. Ampak dajmo iti lepo po vrsti… 🐾 Varnostne oprsnice – »hitra udobna rešitev«? Torej, vzemimo scenarji…odločate se za nakup psa…. Super, ne bo vam žal 😉…ampak… …Verjetno vaš kosmatinec ne bo cele dneve sam doma in vas bo predvidevam tudi spremljal ali v mesto na kavo, morda celo na izlet in podobno, imam prav? …Okej…ampak kje ga pa boste prevažali? Ehm…ja pri nogah sovoznika, ali pa na zadnjem sedežu avtomobila, pripetega na oprsnico. Okej, to, da ga spredaj ne smete voziti, ker je zakonsko prepovedano in, če vas ustavi policija boste plačali kazen😱 (mimogrede je globa za nepravilen prevoz psa 40 € – 92.člen, 13 odstavek Zakona o pravilih cestnega prometa) , morda veste? Ne? No sedaj veste…. 😎 Kaj pa se tiče pripenjanja psa na oprsnico na zadnjem sedežu pa je tako. Bojda je zadeva za psa res udobna, ampak iz varnostnega vidika je slednja zanj »smrtna obsodba«, saj v primeru trka vaš ljubljenček le-tega najverjetneje ne bo preživel. Ne verjameš? Okej, potem si poglej tale video AMZS-ja, ki je definitivno odgovoren, da sva se midva takoj odločila za nakup aluminijastega transportnega boksa. Aja še to…če se vseeno odločiš za varnostno oprsnico na zadnjem sedežu avtomobila, prosim ne pozabi tudi na tiste deževne🌧, zimske dni, ko bo tvoj pes umazan od nog do glave, ti pa boš imel ravno sveže posesan avto 😆. Ti je zadeva še vedno privlačna? No sej vem, da obstajajo tudi pregrinjala za sedeže, pa vendar, ali ni bolj praktično psa lepo »pospraviti v kuferam« in imeti čist avto, pa še tvoj ljubljenček je na varnem? 🐾 Okej…si me prepričala…ampak kakšen transporten boks izbrati? Dobro vprašanje. Na trgu imamo danes možnost izbirati med plastičnimi, žičnatimi, aluminijastimi transportnimi boksi in boksi iz blaga. Kaj pa se tiče same izbire, pa je moje iskreno mnenje… odvisno od: 👉🏼 višine tvojega budgeta💰, 👉🏼 pa tudi od velikosti psa🐶, 👉🏼 ter  navsezadnje koliko ti je prostor v prtljažniku pomemben, torej, da ti boks ne zasede celega prtljažnika. 👉🏼 Seveda ne smem pozabiti tudi na varnostni vidik psa, ki je bil nama s Primožem, glede nato, da sva vedela, da bo Conor z nama precej na cesti izrednega pomena😇. 🐾 Koliko denarja, toliko muzike oz. varnosti
Torej kaj se tiče samega budgeta naj omenim, da sem po pregledu spleta ugotovila, da stanejo plastični boksi nekje od dobrih 20 € pa vse do dobrih 100 € (odvisno seveda od velikosti), boksi iz blaga se začnejo pri slabih 30 € in lahko cena preseže tudi 100 €, če si privoščimo kakšnega bolj specialnega 😊. Tudi cene žičnatih boksov se gibljejo podobno. Precej dražji pa so aluminijasti boksi, kjer se cena pri nekje dobrih 100 € šele prav začne🙄. 🐾 Čivava v aluminjast boks?? Velikost psa definitivno, vsaj po mojem skromnem mnenju vpliva na izbiro transportnega boksa, saj se boste v primeru kakšne majhne pasme odločili za »prenosno« bolj praktičen in tudi cenejši plastični oz. boks iz blaga, kot pa za dražjo aluminijasto kletko. Navsezadnje je tudi izredno pomembno, da boks psu ni prevelik in ga ne premetava sem ter tja. V tem primeru zna biti zanj to prvič izredno neprijetna izkušnja (in se mu zna zamerit😒) in drugič tudi nevarna izkušnja. ….torej, če ste lastnik čivave, ne vam ni treba takoj na vrat na nos kupovati dragega aluminijastega boksa 😆 🐾 Ni vse poceni tudi izredno praktično Kaj se tiče velikosti boksa in koliko prtljažnika vam slednji zavzame, pa si dajmo podrobneje pogledat naš primer izbire in kasneje tudi nakupa transportnega boksa. S Primožem sva sprva želela na tej spletni strani, ponudnika Matsport naročiti aluminijasti boks, saj se nama je zdel cenovno ugoden (v najinem primeru bi stal nekje 83, 61€) in na pogled tudi kvaliteten. Po premisleku sva ugotovila, da bi nama boks zasedel več kot pol prtljažnika😆, zato sva se odločila za narejenega po meri avtomobila. Kot že rečeno, nama je prostor v prtljažniku izrednega pomena in sva posledično raje »reskirala« več denarja. V zameno sva pa dobila res kvaliteten in navsezadnje za Conorja resnično varen transportni boks. Slednjega sva naročila tukaj – na howart.si, v najinem primeru (gre za avto Škoda Superb) sva vzela velikost (55cm širine x 95cm dolžine x 70cm višine), na izdelavo boksa sva čakala okoli 14 dni, stalo pa naju je 240 €.
Na srečo nisva imela z njim med vožnjo nikoli nobenih težav.
Na srečo nisva imela z njim med vožnjo nikoli nobenih težav.
🐾 Za konec…. Morda naj še enkrat za konec omenim in poudarim, da gre v prvi vrsti za varnost in udobje vaših ljubljenčkov. Imejte tudi v glavi, da ni malo primerov, kjer je psom med vožnjo na zadnjem sedežu avtomobila slabo, med tem, ko jim je denimo v transportnem boksu v prtljažniku avtomobila dosti manj. Prav tako ne pozabite na stil vožnje med transportom vašega kosmatinca, torej razni izredni pospeški, hitra vožnja v ovinke in sunkovito zaviranje v primeru prevoza psa odpadejo 😉. Vseeno imejte v mislih, da zna biti za nekatere pse vožnja izredno stresna, zato jo poskušajte kar se da olajšati 😇. Če pa se kljub temu ne morete odločiti za izbiro primernega transportnega boksa, pa vam svetujem, da še enkrat dobro pogledate in preberete AMZSjev test pripomočkov za varen prevoz psov 😎…kot rečeno je nama zelo koristil 😉.