PASJI BOKS, MUČILNICA ALI LUKSUZ?

PASJI BOKS, MUČILNICA ALI LUKSUZ?

Uporaba pasjega zunanjega boksa je danes v pasjem svetu precej zanimiva tematika. No…roko na srce, je v dobi interneta skoraj vsaka bolj kontroverzna pasja tema, zanimiva tematika, ki lahko ne-redko pripelje tudi do izredno burne spletne razprave😎.

Glede nato, da je naš Conor pred kratkim dobil čisto svoj, nov zunanji boks, se mi je zdelo primerno in morda za koga tudi uporabno, da se o njem podrobneje razpišem. Morda bo kdo dobil idejo kako se boksa sploh lotiti, kakšne materiale uporabiti oz. navsezadnje pri kom kupiti ograjo… verjemite razlike v ceni so danes precejšnje 🤔

Conor na lesenem podestu kamor še pride njegova uta
Conor na lesenem podestu kamor še pride njegova uta

🐾Zunanji pasji boks, da ali ne?

Vprašanje na katerega si verjetno tudi določeni kinologi niso enotni. Še manj pa različni pasjeljubci, saj vsak dojema skrb, ljubezen in odnos do psa na svoj način. Sama pri uporabi zunanjega boksa ne vidim nič spornega. Ampak pod pogojem, da je pred tem izpolnjenih kar nekaj pogojev, ki omogočajo vašemu psu prijetno in varno gibanje.

Prvo se je treba vprašat ali je dlaka vašega psa primerna za bivanje zunaj? V poletnih mesecih slednje načeloma ni problematično (če boks ni na žgočem soncu – o tem več spodaj), zagotovo pa nimajo hrti, dobermani in ostali kratkodlaki psi v hladnejših obdobjih v zunanjem boksu kaj za iskati.

S Primožem sva se še pred nabavo psa dogovorila kaj nama je pri vzgoji in odnosu do njega pomembno. Uskladila sva se glede tega kje bo pes spal, kje se bo gibal itd. Predebatirala sva tudi razne situacije kot denimo, kje bo pes počakal, ko naju ne bo doma? Bo to v hiši, notranji kletki, ali mu bova naredila zunanji boks?

Oba sva se hitro strinjala, da par mesecev star mladič nima sam v hiši kaj za iskat, saj lahko prvič precej stvari uniči, drugič, pa lahko med grizenjem 101 pohištva kaj poje, se poškoduje itd. Skratka o tem zakaj ni pametno puščati mladiča samega v stanovanju/hiši sem pisala že v drugem članku (“Pasja kletka/boks, da ali ne in kakšna?”).

Uporabi hišnega boksa, sva bila že od vsega začetka naklonjena, ampak misel, da bi psa med najino odsotnostjo zapirala vanj po 5, 6 ur, nama ni bila najbolj privlačna. Kljub dejstvu, da poznava kar nekaj primerov, kjer psi brez problema počakajo tudi do 8 ur v hišnem boksu, sva se želela temu izogniti.

Hitro sva prišla do ugotovitve, da bo treba psu za čas najine odsotnosti postaviti zunanji boks. Slednji bo kot že rečeno namenjen izključno bivanju psa v času najine odsotnosti in ne kot kraj njegovega spanja ponoči. Strinjala sva se, da glede na pasmo– belgijski ovčar Malinois – je velikost boksa pomembna, sploh pa višina ograje 😆. Če pasmo vsaj približno poznate, veste, da so sposobni preskočiti marsikatero ograjo.

Lotila sva se iskanja prostora okoli hiše, ki pa je moral izpolnjevati kar nekaj pogojev.

🐾Kaj je pomembno pri postavitvi zunanjega boksa?

Tisti, ki nas redno berete veste, da živimo na Primorskem, na Krasu, kjer ne da je poleti precej vroče, ampak imamo zahvaljujoč močni burji, tudi precej ostre, zimske dneve. Pred postavljanjem boksa, je potrebno misliti na precej vremenskih, kot tudi človeških faktorjev. Verjemite, ne bi bili prvi, ki bi vam sosed nekega dne zastrupil psa…ja…žal tudi takšni nečloveški primeri se dogajajo 😠.

Med postavljanjem boksa se zato vprašajte naslednje:

👉🏼 Ali je slednji postavljen na senčni strani, ima pes poleti dovolj sence?

👉🏼 Ali je v primeru vetra v zavetrju? Kaj pa v primeru dežja?

👉🏼 Lahko do boksa dostopajo popolni tujci?

👉🏼 Je boks postavljen, da ima pes v njem mir, ali je v bližini prometna cesta, pešpot ipd?

👉🏼 Ima pes v boksu dovolj prostora za gibanje in ali je ograja dovolj visoka, da je ne more preskočiti (ne pozabite na specifiko pasme psa)?

Po tehtnem premisleku sva za Conorjev boks izbrala lokacijo poleg obstoječe garaže. Streha mu bo omogočala zaščito pred dežjem, stene garaže pa ga bodo varovale pred vetrom. Do boksa bo sicer možno prosto dostopati, ampak živimo v izredno majhni vasici, kjer nimamo problema s »čudnimi neznanci«, še manj pa s »hudobnimi« sosedi. Stal bo na povsem mirni lokaciji, iz ceste se ga praktično ne bo videlo, torej bo ponujal Conorju precejšno dozo miru in počitka.

Kaj se tiče velikosti in »izgradnje« boksa, sva si malce dala duška 😎. Postavila sva mu 25 m² veliko rezidenco. Kot se za pasmo spodobi sva izbrala ograjo velikosti 2,05 m.

🐾Prostor za boks imam izbran, kako ga zgraditi? »Sam svoj mojster« ali koga najeti?

Bager, ki je Primožu prihranil precej živcev.
Bager, ki je Primožu prihranil precej živcev.

Hja….vse se začne in konča pri denarju, kot vedno ☺. Pri nama je Primož v mnogih hišnih delih »sam svoj mojster« in je bilo že na začetku jasno, kdo bo naredil pasji boks. Se pa je zataknilo pri iskanju dobavitelja ograje, saj sva potrebovala kar nekaj časa, da sva našla primernega, sploh iz vidika cene.

Kontaktirala sva pet ponudnikov – ograja.si; palisada.si; ograja Klančnik; ograje Kočevar in klips.si. Daleč najcenejši je bil zadnji. Za 9 panelnih ograj, 9 stebričkov in ena vrata sva plačala 993 €. Kot primerjavo, ograja Kočevar je bila še skoraj enkrat dražja, poslali so ponudbo za dobrih 1.500 €.

Na srečo sva pa  ves ostal material (beri spodaj) imela doma oz. nekaj so »šenkali« sosedje.

🐾 Proces gradnje pasjega boksa

Največja slabost, če si »sam svoj mojster« je definitivno daljši časovni vidik celotne izgradnje. Ker živimo na Krasu so tla temu primerno skalnata in ravnanje terena je bilo vse prej kot enostavna naloga. Še sreča, da si je Primož od svojega znanca sposodil mini bager, s katerim je tla hitreje sploh pa učinkoviteje zravnal. Nato je s svojim očetom postavil betonske temelje za stebre boksa. Sledilo je nasutje tampon peska, gre za neke vrste predpripravo, ki je mešanica zemlje, peska in kamenja. Nanj smo nato nasuli končno plast pranega, grobega peska. Sledila je postavitev ograje in lesenega podesta, kjer bo stala pasja uta in bo omogočala Conorju počitek, mir in zavetje.

Celotna izgradnja boksa je z vmesnimi daljšimi prekinitvami (vmes sta Primož in oče zamenjala tudi streho garaže, kamor se naslanja boks) trajala nekje 2 meseca.

🐾 Boks imam…kaj pa sedaj? Moj pes neprestano laja in cvili v boksu!

Vprašanje, kako ste psa sploh navadili na boks? Da, res je. Psa je treba na boks tudi navaditi 😉!

Conor se je zunanjega boksa hitro navadil.
Conor se je zunanjega boksa hitro navadil.

Pa najsi gre to za majhnega mladička, ko pride v vaš dom, ali starejšega mulca, ki je že popolnoma udomačen na svojem kavču 😆. Sploh pri zadnjem zna biti navajanje na boks precej pestro, sploh, če je pes večino dneva z vami in do trenutka, ko mora iti prvič v boks ni bil nikjer zaprt.

Mi smo imeli srečo, da smo Conorja na samoto že pred uvedbo zunanjega boksa precej navadili, saj sva ga občasno pustila po par ur zaprtega v notranji kletki oz. boksu, kot tudi na hodniku (do trenutka, ko je nekega dne puberteta povzročila, da je uničil škatlo za copate 😆) in občasno tudi na balkonu terase.

Vseeno sva začela z zapiranjem Conorja v boks postopoma, najprej za pol ure, nato čez čas za eno uro itd. Boks sva mu predstavila kot nekaj »fajnega« kot prostor, kjer se po napornem treningu ali sprehodu spočije, kjer dobi priboljšek ali dva ali celo govejo žvečilko.

Pri navajanju psa na boks bodite potrpežljivi, če je priden ne laja in ne cvili ga pošteno nagradite. Sploh pa ne zapirajte psa v boks kot kazen. Na primer pridete domov, vidite, da je uničil najljubše čevlje in ga greste zapret v boks. V takem primeru bo pes začel boks povezovati z nečim slabim. Prav tako ga ne izpustite iz boksa takoj, ko začne lajat ali cvilit, saj mu s tem dajete potuho 😉.

Najprej poskrbite, da bo psu v boksu prijetno, nato z navajanjem nanj vztrajajte in boste videli, da bo psu boks čez čas začel predstavljat prostor počitka in miru 😇.