Vrnitev h blogu in kakšen povodec izbrati?

Vrnitev h blogu in kakšen povodec izbrati?

Torek, 8.3.2022

Pismo….kar sram me je, da si že tako dolgo nisem vzela časa in napisala kakšen blog zapis, ali celo dva. Več kot dva meseca. Iskreno…pojma nimam kam so šli dnevi, tedni, odkar smo bili na začetku januarja vsi trije (jap tudi Conor 😎) na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (več o tem tukaj).

Reševanje težav s ščitnico…

V tem času se je zgodilo res ogromno stvari… Večinoma so dogodki vezani na podjetje, ki iskreno sej ne vem koliko bi vas res zanimalo. Na eni strani gre za mešanico dobrih stvari, pozitivnega stresa (beri rast podjetja), če se lahko tako izrazim, kot tudi melanholije in reševanja težav s ščitnico 🙈.

Vsi tisti, ki nas redno spremljate veste, da sem imela v preteklosti nore probleme s pretiranim delovanjem… Verjetno je tudi slednje razlog, da tako dolgo nisem pisala bloga. Po norem novembru in decembru (hvala za vso podporo z nakupi🤗), sem bila primorana se umiriti in začeti delati manj. Morda navzven slednje ni izgledalo, ampak delala sem tudi 50% manj…. Od svoje zdravnice sem bila namreč opozorjena, da mi v nasprotnem primeru grozi izguba(odvzem) ščitnice.

No…da ne nakladam sedaj preveč o tem, kaj je bilo. Danes sem bolj kot ne ok. Utrujenost je izvenela, fokus in koncentracija sta se več kot očitno vrnila…Pismo tudi sedaj, ko pišem, mi je morda celo res žal, da nisem počela tega že prej 😆. Morda sem podzavestno želela s tem blog zapisom, ker je danes naš dan, nas žensk 💐, nekako opozoriti na vse dame, punce tam zunaj, da naj pazijo nase in na svoje zdravje 😊. Sej vem…dokler tega ne skusiš, ti lahko 100 Einsteinov pametuje (vsaj jaz sem taka – idiot, ki mora vse skusit na svoji koži 😆), pa jih ne boš poslušala. Se mi zdi, da je nehote ravno vpliv zgodovine in odnos do žensk, nekako povezan s tem, da se hočemo na trenutke toliko dokazovati, delati in posledično pozabimo nase…Ne, vem, razmišljam na glas.

Oh ti povodci….

Ena izmed morda bolj pomembnih stvari, ki se je zgodila v zadnjih mesecih je tudi t.i. POSODOBITEV vseh naših povodcev in razširitev ponudbe z novimi, ožjimi povodci in usnjenimi😍.

Kot »posodobitev« mislim, da smo uradno zamenjali čisto vse karabine in prešli na nove, boljše. Čeprav slednje uporabljamo že nekje od julija….Smo pazi to, šele sedaj o tem tudi uradno spregovorili in jih fotografirali ter posledično v spletni trgovini zamenjali fotografije. Ja…vem, telički pač 😂. Namesto, da bi se z eno boljšo stvarjo/komponento pohvalili takoj, smo mi pač čakali dobrega pol leta. Če ne drugega, danes vsaj vemo, da so ti novi karabini res TOP. Ampak o samih karabinih, bom pisala kdaj drugič.  

Danes bi morda rada par besed namenila izdelavi naših povodcev in uporabi materialov. Sploh pa razlagi, kakšen material uporabljamo in zakaj.

Kaj je bolje? Nylon, Poliester ali Polipropilen in zakaj?

Na trgu obstaja ohoho vrst materiala, ampak če posplošimo, ko je govora o nabavi različnih gurtn, so slednje lahko iz polipropilena, poliestra in nylona. Morda se zdaj sprašuješ, zakaj bi tebe moglo to zanimat in kaj zdaj jaz tukaj nekaj kompliciram…ampak verjemi, ko je govora o občutku v roki, teži povodca, sploh pa zanesljivosti, ko je slednji moker ali star nekaj let…se hitro opazi razlika 😉.

Edini povodec pri nas ki je iz nylona
barva – coyote

NYLON – povodci iz nylona so običajno precej redki, saj je gurtna izredno draga. Nylon se običajno uporablja v alpinizmu in v navtiki, saj so vrvi iz nylona izredno prožne, zdržijo visoke sile in sunke. Ena izmed zanimivosti o nylonu, da se lahko raztegne tudi za 25-30 % preden bo vrv počila – dosti je tukaj odvisno tudi od samega tkanja/pletenja vrvi oz. gurtne. Glede na meritve, naj bi bil nylon nekje 10 % bolj vzdržljiv od poliestra. Je tudi precej dobro UV odporen (vendar ne toliko kot poliester), slabša lastnost nylona je tudi v tem, da ne plava in izgubi na moči, ko je moker.

POLIESTER – je generalno gledano najbolj priljubljen material, sploh ko je govora o odpornosti na poškodbe in UV svetlobo. Je tudi izredno močan, tudi, ko je moker in v primerjavi z nylonom plava na vodi, vendar pa žal ni prožen oz. raztegljiv.

POLYPROPILEN – je v primerjavi s prvima dvema najcenejši, najmanj vzdržljiv in najmanj odporen. Izvrstno plava na vodi in je bolj raztegljiv kot poliester. Na trgu je moč dobiti tudi »izboljšano« verzijo polipropilena, ki je posledično precej bolj obstojna in močnejša ter še vedno izvrstno plava na vodi.

Kakšen material povodcev uporabljamo mi?

Kot nas marsikdo od vas verjetno že precej dobro pozna, sva s Primožem mahnjena na kakovost. Ampak, ne…žal pri nas ne uporabljamo nylona. Oz. uporabljamo ga zgolj za en povodec, ki je narejen po meri, kjer se uporabi tudi poseben karabin Kong Frog.

Zakaj ne uporabljamo nylona? Ja ker ga ni za dobit 😆in ja, ker je svinjsko drag. Mislim z lahkoto dobiva črne in vojaške barve nylona, to pa je tudi vse.

Pri nas so praktično čisto vsi povodci iz poliestra oz. tubularnega/cevastega poliestra. Če dobro pogledate fotko vidite, da je gurtna dvojna, še močnejša in s slednjo lahko vlečete tudi avto.

Na fotografiji se jasno vidi, da so naši povodci iz cevaste (tubularne) gurtne 😉

Zakaj uporabljamo cevast poliester? Prvič, ker je gurtna posledično malce debelejša in je na otip prijetnejša, ne reže v roko/dlan in seveda ker je zadeva še močnejša.

Tako, vsi tisti, ki že imate naše povodce in ste se do sedaj spraševali zakaj so na otip drugačni (mimogrede polipropilen je v pasji industriji najbolj pogost material😉) od drugih, no evo…Sedaj veste odgovor 😉

Za tiste druge, ki pa naših povodcev še nimate, pa zgolj nasvet, če pri nakupu oblačil zase in pogledate na sestavo materiala za svoja oblačila, dajte pogledat tudi na sestavo ko gre za povodce. Navsezadnje gre za vaše dlani/roke in povezavo z vašim kosmatincem 😇.

Ker pa pri povodcih ni vse zgolj v materialu, ampak je še več v samem šivu in karabinu, pa v petek govorimo o tem… 😉

VIRI: