Najin »požrešno-debeli« pes 🐷 in izkušnja s peleti Naturavetal

Najin »požrešno-debeli« pes 🐷 in izkušnja s peleti Naturavetal

Petek, 23.10.2020, dan 137

»Ooo shit…27,1 kg…2 kg v dobrih 14ih dneh!! To pa ni ok…«, sem se prijela za glavo😳, ko sem danes popoldne stehtala Conorja. »Da vidimo koliko si še zrasel od zadnjega merjenja v začetku oktobra«, sem vzela pest peletov in mu jih nastavila na stol, da je pes stal pri miru med tem, ko sem ga izmerila. »Ooo bad…dobrih 64 cm…pismo Primož kaj to je normalno?? 2 cm v tako kratkem času…«, sem zaskrbljeno pobulila 😨 v merilni trak šiviljskega metra.

»Jao Pia kaj spet kompliciraš….mogoče je pa res malce preveč rejen….sej veš, da belgijci, so že v osnovi bolj vitki…in Conor definitivno ne sodi v to kategorijo, si pomislila, da ga malo preveč futraš«, me je okaral dragi🙄.

Če se spomnite sem že pred časom pisala (TUKAJ), da ima lahko prehitra rast psa negativne vplive na rast kosti in sklepov. Jaz resnično upam, da naju v prihodnosti ne bo »površnost« pri hranjenju stala zdravja Conorja, saj se še vedno dogaja, da dnevno dobi kakšnih 50-100 g peletov preveč.

Poln lonček peletov znaša 340 g. Conor bi moral dnevno dobivat okoli 450-480 g, kar pomeni en lonček in ena tretjina. Ampak v praksi izgleda naše hranjenje nekako takole, en dan je en lonček in pol, drugi dan lonček in dobra polovica, potem kdaj dobi še kakšnega piščanca, pa BARF hrano in smo hitro na prevelikem vnosu…in hitro rastočem ter lepo »rejenem« psu 😆.

Skratka od jutri naprej brez pardona….psu se bo začelo pelete redno vagati in v primeru kakšnih dodatkov (piščanec, BARF itd), bo pač dobil manj peletov. Res si namreč ne želim, da bi kdaj obžalovala najino površnost pri hranjenju 😠.

Sej iskreno, se ne bi toliko obremenjevala s tem, če ne bi bil pes pri svoji starosti (ni še dopolnil 7 mesecev) že tako velik (končna višina samca belgijca je namreč med 61 in 66 cm). Očitno mu nova hrana Naturavetal izjemno odgovarja in je ves strah, da bi pes po njej shujšal odveč😉. Poznam namreč nekaj primerov, ko so psi po prehodu iz briketov na pelete shujšali….zato sem ga tudi šla danes tehtat, saj me je zanimalo kakšna je situacija pri nas 😊.

Izpraznil vrečo do zadnje drobtinice…😝

Drugače pa sem vam še »dolžna« končno poročilo glede omenjenih peletov. Kot že rečeno pred 14imi dnevi, je za zdaj vse super, pes jih naravnost obožuje (kot je vidno na fotki)😝. Conor ni imel nobenih problemov pri prehodu iz briketov Platinum na pelete.

Edina razlika ki jo trenutno opazim, je morda barva kakca, ki je precej svetlejša (svetlo rjava-bež), ampak glede nato, da so peleti v primerjavi s prejšnjo hrano tudi precej svetlejši…je to verjetno normalno. No, verjetno ima na izgled kakca tudi vpliv pridelava peletov Naturavetal, ki je (kot sem o tem že pisala TUKAJ) precej drugačna od briketov. Ampak ok….vseeno nisem veterinar ali kakšen drug ekspert za pasjo hrano, zgolj logično razmišljam, da me ne bi kdo narobe razumel 😇.

Skratka, da potegnem črto….odločitev za slednje pelete se je izkazala kot pravilna in upam tudi kot dokončna🙃. Sama resnično nisem pristaš nenehnega testiranja različne pasje hrane.

Edino kaj velja omeniti, če se bo kdo izmed vas tudi odločil za njih (mimogrede imajo odličen costumer service v smislu svetovanja😇)….prosim bodite izredno previdni pri izbiri velikosti peletov, ki jih naročate, saj sem sama bila izredno nepazljiva in sem namesto velikih naročila majhne, ki pa so v našem primeru, ko Conorja še vedno dosti hranimo iz roke (npr. med treningom) resnično neprimerni 😆 .

Velika razlika med majhnimi (desno) in velikimi (levo) peleti.