Koliko zdrži karabin na povodcu in zapiralo na ovratnici?

Koliko zdrži karabin na povodcu in zapiralo na ovratnici?

Četrtek, 18.3.2021, dan 283

Ali se ob nakupu ovratnice oz. povodca vprašate kako »trdna« sta? Se vprašate koliko teže zdrži karabin na povodcu in zapiralo na ovratnici? Čeprav s Primožem nisva neka »nora« znanstvenika in se zavedava, da en laik težko pravilno in točno stestira trdnost ter vzdržljivost določenih komponent, sva se vseeno odločila, da vsaj poskusiva…. Če ne drugega je šlo v prvi vrsti za »potešitev« lastnega firbca, kot drugo pa za prepričanje, da imava do neke mere zanesljiv produkt.

»Do neke mere? Kako to misliš?« 🙄 Točno tako kot sem napisala. Verjetno se strinjate z menoj, da danes ni nič 100 % in preden nadaljujem, naj razložim, da je tudi nama popolnoma v dno duše jasno, da če tudi se je danes na t.i. »testiranju« (če lahko to poimenujem kot test – jasno mi je, da bi se na Inštitutu Jožefa Štefana za glavo držali nad najinim testiranjem 😆), izkazalo, da zadeva res drži, še to ne pomeni, da so rezultati res 100 %. Načeloma bi lahko ta odstavek gladko izpustila in preprosto napisala, da imava zanesljiv produkt….

Izbran alu-karabin

Tisti, ki nas redno spremljate veste, da zadnjih nekaj tednov pridno predstavljava Conor’s Adventure izdelke, ki bodo v kratkem, natančneje v roku slabih treh tednov tudi uradno ugledali luč sveta, ko se bo začela tako pričakovana spletna prodaja 🙃. Prejšnji teden so na vrsto prišli pasji povodci. Če si morda blog zapisa o povodcih niste prebrali, ga najdete tukaj.

Skratka kot rečeno, bova za zdaj ponujala klasične in preklopne 2 m povodce v petih različnih barvah. Po za živce res težki kalvariji okoli iskanja primernega karabina, sva se na koncu odločila za aluminijast karabin. Slednji ni zgolj daleč najlažji med vsemi preizkušenimi karabini – tehta namreč zgolj 17 g -, temveč po podatkih dobavitelja tudi največ zdrži, kar 175 kg. Kljub vsem omenjenim specifikacijam, pa se je prejšnji teden pojavilo nekaj dvomljivcev, ki so podali dvom nad zanesljivostjo oz. trdnostjo karabina.

V primerjavi s ostalimi, bolj masivnimi karabini se iskreno ne čudim, tudi sama bi pomislila isto…. No pa sva se s Primožem odločila, da za finto v najinem home-gymu stestirava koliko teže sledeč alu-karabin zdrži.

Proces testiranja alu karabina in »skrivnostne« zaponke na ovratnici

V garaži Primožovega očeta sva našla gurtno za pripenjane tovora s t.i. zategovalnikom. Zvezala sva jo okoli jeklenega ogrodja fitnes kletke in nanj obesila povodec. Poleg alu-karabina sva istočasno testirala tudi vzdržljivost D-rinke, ki bi mogla glede na specifikacijo dobavitelja vzdržati kar 345 kg. Na alu-karabin sva nato pripela še en večji-plezalen karabin, nanj napeljala debelo vrv in začela s postopnim nalaganjem uteži. Rezultat?

Alu karabina nisva mogla utrgat, niti po tem, ko nama je že zdavnaj zmanjkalo uteži in sva si mogla pomagat z vsem »težkim« kar sva še imela v najinem mini fitnesu😆. In sicer po naloženih 80 kg uteži (4x 5kg + 2x 10 kg + 2x 20kg) , sva dodala še dva 12 kg Kettlebell-a (skupaj 24 kg) + en 24 kg Kettlebell. Po skupni teži 128 kg in čeprav sva celotno težo tudi zanihala, ni bilo na alu-karabinu vidnih nobenih začetnih poškodb v smislu zvijanja ali česar koli podobnega. Dodala sva še dvoje 5 kg ročk (10kg) + uteži za noge (2x 1,5kg) in končala pri skupni teži 141 kg. Alu-karabin je bil na videz še vedno kot nov 😎.

Podoben postopek sva nato ponovila še z ovratnico, kjer naju je zanimala vzdržljivost najine t.i. »skrivnostne« zaponke o kateri bom več povedala prihodnji teden, ko boste končno spoznali še zadnji produkt; pasje ovratnice 😊.

Kljub temu, da gre za zaponko iz plastike, zdrži ogromno. Oz. ne vem niti koliko zdrži, saj nama je ponovno zmanjkalo uteži. Kot je razvidno iz fotografije (fotka desno zgoraj) sva vse skupaj zapela na D-rinko, in na spodnji del ovratnice ponovno zapela še en plezalen karabin in nanj obesila težo. Tudi v tem primeru je ovratnica, kot zaponka brez problemov prenesla težo 141 kg brez kakršnih koli vidnih poškodb.

Čeprav izgleda, da sta oba najina produkta (pasji povodec in ovratnica) izredno močna, bi za na konec vseeno poudarila, da je šlo za povsem amatersko testiranje, brez nekih konkretnih sil (v smislu spust teže iz višine, kjer so sile zaradi pospeška višje). V prihodnje imava v planu še nekaj »agresivnejših« testov, ki pa bodo izvedeni na dvorišču.

Verjetno razumete, da podstrešje ni primeren kraj za testiranje, kjer bi iz višine na tla s silo spuščal 100 in več kg 😆.