Sredstvo proti klopom, ki resnično deluje?

Sredstvo proti klopom, ki resnično deluje?

Sreda, 26.5.2021, dan 352

Vprašanje, ki je zagotovo najbolj aktualno v začetku pomladi; katero je sredstvo proti klopom, ki resnično deluje? Sama se letos s tem nisem posebej ukvarjala, saj sem po lanski izredno pozitivni izkušnji z ampulo Advantix sveto verjela, da »ehh…če je lani delovalo in nismo na Conorju do zime našli skoraj nobenega klopa (če dobro pomislim jih je bilo mogoče par od junija-oktobra), pa bo Advantix deloval tudi letos….«….aha veš kje.

Prvič me je kap zadela kakšen mesec nazaj, ko smo prišli iz sprehoda in sem med večernim čohanjem naletela na celo leglo golazni (tistih ugabnih svetlih pasjih klopov😟) prisesanih na njegov trup. Naštela sem jih nekje osem. Okej, očitno je gospodič zakorakal v gnezdo krvosesov in mu Advantix ni mogel ne vem kako pomagat.

Žal pa od takrat, nekje 2-3x tedensko na Conorju najdem vsaj enega, če ne dva klopa. Pika na I je bilo danes zjutraj za dobro jutro, ko sem med jutranjim čohanjem, našla dva majhna črna na njegovem trebuščku. »Pismo…kaj tale Advantix ima sploh kakšen učinek, ali so ti naši klopi že vsega hudega navajeni«, sem jezno tipala po Conorjevem trupu za morda še tretjo golazen.  

Google ziher ve…in najbolj priljubljeni sta Foresto in NexGard

Pa sem se po dolgem času spet zakopala v internet in začela z iskanjem morebitne alternative. Glede nato, da klopi prenašajo kar nekaj bolezni (pri nas je bojda najbolj razširjenja Anaplazmoza, za Borelio in Babeziozo) se definitivno ni za hecat.

Najprej sem eno uro brala to in ono ter tretjo FB skupino, kjer je glede na prebrano najbolj priljubljena ovratnica Foresto takoj za tabletko NexGard Spectra. Razlika med eno in drugo zaščito je precejšnja, saj pri tabletki gre za mesečno delovanje in je treba po mesecu dni treba zaščito ponoviti. Ovratnica na drugi strani drži nekje do 8 mesecev.

👉 Tukaj na tem mestu se seveda človek nehote vpraša dvoje; če zadeva na vratu vašega psa 8 mesecev odganja klope in bolhe, kakšno količino “strupa” mora biti v tej ovratnici?

👉 Prav tako se nehote vprašam kaj je v tabletki, da slednje prepričuje bolham in klopom, da se primejo na našega psa? Nehote sem se na tem  mestu tudi spomnila prijateljice, kinologinje iz Ljubljane, ki mi je na začetku svoje pasje poti, tablete proti zunanjim zajedavcem odsvetovala. Bojda bi naj bilo kar nekaj hujših stranskih učinkov pri različnih psih… Konkretneje težko kaj povem, saj imam to zgolj v bežnem spominu.

Top shit Alfakan FB video z dr.vet. med. Natalijo Hercog Gerbec
Pasji klop
Pasji klop – ugaben, da me kar strese 🙁

No pa sem iskala še naprej in sem naletela na odličen Alfakanov FB Video, kjer je gostja veterinarka Natalija Hercog Gerbec, kar dobro uro govorila o klopih, boleznih in zaščiti, ki jo priporoča sama. Če ima kdo čas, res priporočam ogled, sama si bom drznila par informacij povzet, za tiste, ki te urce časa vseeno nimate.

Torej, bojda imamo v Sloveniji štiri različne vrste klopov. Poleg meni najbolj ugabnega, ki me kar strese, ko ga najdem na Conorju – pasji klop, najdemo še gozdnega – manjši, črno-rdeč, pa potem je še ornamentiran klop in golobji klop.

Katere bolezni so nevarne za psa?

Tako pri ljudeh, je tudi pri psih največji problem prenos bolezni, ki jih klopi prenašajo.

👉 Najbolj pogosta bolezen pri psih je Anaplazmoza (prenaša jo pasji klop). Gre za bakterijo, ki napade krvne celice (bele krvničke in krvne ploščice). Od ugriza okuženega klopa, do izbruha bolezni lahko traja 8-20 dni. Bolezen se sprva kaže skozi akutne znake, npr. žival postane apatična, neješča, ima visoko temperaturo itd. Lahko se zgodi, da imunski sistem psa omenjene znake preboli in se bolezen pojavi skozi kronično obliko pri čem lahko napade različne organe, npr. pojavi se lahko šepanje, zaradi težav s sklepi, bruhanje, driska, razne respiratorne težave itd. Bolezen se razlikuje od psa do psa, saj je precej odvisna od imunskega sistema psa.

Zdravljenje bolezni poteka z antibiotiki, traja nekje 3 tedne do enega meseca, seveda odvisno od stopnje bolezni.  

Pri nas sta še dve klopni bolezni nevarni za pse:

👉Borelia, gre za okužbo z bakterijo. Znaki okužbe se kažejo skozi šepanje, pride lahko do ledvične odpovedi, živčni znaki, težave s srcem. Gre za t. i. »tiho bolezen«, saj se znaki okuženosti ne pokažejo takoj. Prav tako pri psu ne bomo našli značilnega rdečega kroga na mestu ugriza, kot je to običajno pri človeku. Tudi tukaj je bolezen težko odkriti, saj ne gre ravno za neke tipične znake, kot rečeno traja lahko kar nekaj časa, preden izbruhne.

👉 Tretja bolezen, ki jo prenašajo klopi je Babezioza, gre za pražival, ki napade rdeče krvničke. Znaki se kažejo skozi anemijo, zlatenica, žival ima bledo sluznico, vročino itd.

Morda zanimivost za vse, ki sedaj niste/nismo (tudi jaz kdaj pozabim 😆) psa pregledovali po vsakem sprehodu. Bojda pride do prenosa bolezni iz klopa (če je slednji okužen) nekje po 24 do 36 urah, zato je redno, hitro pregledovanje še toliko bolj pomembno 😉.

Kako klopa pravilno odstraniti?

Naj še omenim, da vsi miti o načinu odstranjevanja klopov, ki jih kar mrgoli po spletu, niso resnični. Klopa je najbolje odstraniti s pinceto ali kar z nohtom, z potegom navpično navzgor. Brez kakršnega koli vrtenja v eno ali drugo smer oziroma z uporabo eteričnih olj. Če bomo s klopom pred odstranitvijo »preveč eksperimentirali«, bo se slednji počutil ogroženega. Posledično bo hitreje izpljuval slino in del potencialno okuženih prebavil, kjer se nahajajo povzročitelji bolezni.

Žal si tudi po ogledu omenjenega FB videa nisem uspela odgovoriti na vprašanje katero zaščito proti klopom uporabiti. Dr.vet. med. Natalija Hercog Gerbec sicer bolj izpostavi ampule (Frontline, Advantix), kot tudi tablete NexGard in NexGard Spectra.

Katero sredstvo proti klopom torej uporabiti?

Sama se po prebranem še vedno najbolj nagibam k uporabi ampul. Začela sem razmišljat, da bi jih morda kombinirala s kakšno naravno zaščito. Na trgu je danes kar nekaj naravnih sprejev proti bolham/klopom. Prav tako sem zanimivo alternativo našla tudi pri Kosmatinčkih, kjer kupujemo hrano. Žal trenutno ni na zalogi Canis Plus kapljic, ki so mi glede na prebrano nekako najbolj padli v oči. Sem jih kontaktirala in bojda pridejo naslednji teden, tako, da sem jih rezervirala. Glede na ocene uporabnikov izgleda zadeva (kljub temu, da gre za naravno stvar) dokaj okej.

Stestiram in se čez par tednov spet javim v zvezi s klopi 😎

Kakšna sredstva proti klopom pa ti uporabljaš?