Preventivno slikanje kolkov in komolcev

Preventivno slikanje kolkov in komolcev

Ponedeljek, 23.8.2021

Kar nekaj časa je že minilo od mojega zadnjega blog zapisa. Veš ono, ko enostavno nimaš nič pametnega za napisat, dnevi pa grejo mimo tebe, kot brzi vlak na Japonskem.

Pol druga stvar, ki mi zadnje tedne (verjeli ali ne) jemlje precej časa je raziskovanje in kopanje po vseh možnih Splošnih pogojih različnih zavarovalnic, ki ponujajo zavarovanje hišnih ljubljenčkov. Eno je vso omenjeno »solato« prebrati. Drugo je, ko imaš še 101 vprašanje in potem se preko e-maila špilaš ping pong z vsako od zavarovalnic in čakaš, da ti odgovorijo.

Skratka….čeprav vem, da sem vam omenjen članek obljubila že zdavnaj…sedaj res upam, da ga do naslednjega tedna dobite 😉. Ampak kot rečeno, bo pa vseboval res vse potrebne informacije, da se bo lahko vsaj večina izmed vas odločila pri kateri zavarovalnici zavarovati svojega ljubljenčka 😎

Naj se vam danes potem nekako odkupim z še eno za marsikoga uporabno in nujno tematiko »Preventivno slikanje kolkov in komolcev«.

Zakaj smo dali Conorju preventivno slikat kolke in komolce?

Če to bere kakšna ženska, se bo morda našla v mojem zapisu. Se tudi vam redno dogaja, da na svojem psu konstantno nekaj »vidite«? V smislu, da »čudno« hodi, pa da morda kolki niso najbolj okej, pa en dan se ti zdi, da šepa itd… Okej, res je, da sem jaz že v osnovi »mali paničar«, pa ne v smislu, da ful delam noro paniko, ampak, da me je malce strah morebitnih bolezni/poškodb pri Conorju. In posledično se raje preventivno prepričam, da je vse ok.

No prejšnji teden sva eno jutro šla s Conorjem tečt in, ker mi je gospodič v hrib malce čudno tekel, sem si rekla, »Okej, sedaj pa je dovolj…gremo preverit ali so tvoji kolki zdravi«. Pustimo podatek, da me je imel Primož že zdavnaj poln kufer, ker sem na trenutke v kolke psa bulila kot tele v nova vrata 😆.

Ko preprosto slikanje kolkov, ni tako zelo preprosto….

Slikanje kolkov sem jaz jemala kot nekaj kar se naredi »usput« (s potoma). Ampak, ko sem začela malce klicarit po raznih veterinarjih, sem hitro videla, da je zadeva daaaleč od preproste. Sploh, če v zakup vzamemo še finančne stroške 🙈.

Čeprav se sliši drugače, slikanje kolkov ni nekaj kar se naredi “spotoma”.

»Dober dan, svojemu 16 mesečnemu belgijcu bi rada slikala kolke«, sem prijazno povedala enemu izmed veterinarjev po telefonu.

»Za vzrejno dovoljenje, ali preventivno?«, sem dobila odgovor.

Hmm… »Kakšna pa je razlika?«, sem debelo pogledala. No tukaj se je začela »prva komedija«, ker je vsak veterinar povedal malce po svoje. Počasi sem si uspela sestaviti sliko, da gre pri preventivi zgolj za fotkanje kolkov. Za vzrejno dovoljenje, pa se poleg kolkov, naredi še fotkanje komolcev in vzame se kri, za pregled DNK-ja. Razumljivo je slednje precej dražje.

Zelo dobro o celotnem postopku, ko je govora za vzrejno dovoljenje, razložijo v tem zapisu, tukaj. Med drugim boste našli tudi podatek o tem, da je bojda minimalna starost za večino pasem eno leto, oziroma 18 mesecev za določene večje pasme. Žal nikjer nisem točno našla podatka, katere so te pasme. Predvidevam, da pa so to tiste (npr. doga), ki rastejo precej dlje.

Mi smo se odločili zgolj za preventivni pregled

S Primožem si še nisva čisto na jasnem ali bova v prihodnje Conorja tudi parila oz. ne, zato sem se odločila, da nam je trenutno pomembno zgolj ali je s kolki vse v redu.

Dogovorila sem se za termin in se danes ob 15:30 s Conorjem in s kepo v želodcu, ker sem vedela kaj bo sledilo, preslikala pred vrati ambulante. Če koga zanima, kje sva bila. Tokrat smo šli pogledat v veterinarsko bolnico Vipava. Razlog? O njih sem slišala same dobre stvari, dr. Lovrenčiča mi je priporočala znanka, plus pustimo podatek, da so v primerjavi z Ljubljano in Mariborom daaaaleč najcenejši (več o cenah na koncu).

Pridem v ambulanto, povem, da sva naročena za slikanje kolkov in najprej sledi tehtanje. 33,5 kg je pokazalo. Prijazen veterinar mi razloži, da se slikanje opravlja v popolni anesteziji, saj je potrebno, da so mišice zaradi kvalitete slik popolnoma sproščene. Mu odgovorim, da to že vem, pa vendar mu ne pozabim povedat, da je bil Conor nazadnje v anesteziji pred kakšnima dvema mesecema (če te zanima zakaj, več tukaj) in, če zna biti slednje problem? Me pomiri in sledi prva injekcija anestetika. Nato naju odvede v ločen prostor, kjer sva s Conorjem počakala, da bi anestezija prijela.

Hja »malo Morgen«, bi lahko rekli. Belgijca umirit oz. uspavat, je verjetno res problem, ker gospodič se je anesteziji upiral z vsemi štirimi. Že je skoraj zaspal, ko ga je nek šum zmotil in tudi po 15ih minutah, je bil še kar priseben. Pa je sledila še ena doza, tokrat v žilo. Sama sem bila itak cela na trnih, ker me je bilo strah, da bi mi ga kje »predozirali«, ampak sem bila spet pomirjena, da nimam kaj skrbeti.

No v drugo je šlo in Conor je končno zaspal kot klada. Sledilo je slikanje.

Od slikanja kolkov, do dajmo še komolce…

Šele, ko v živo vidiš pozicijo psa med slikanjem, ti postane v nulo jasno, da je anestezija verjetno edina rešitev. Pes mora biti nameščen v točno določeni poziciji, da so slike čim bolj jasne in kvalitetne.

S slikanjem kolkov smo bili gotovi v nekaj minutah in glede na komentar dr. Lavrenčiča, so bojda kolki zelo v redu. »Kaj želite komolce tudi? Imate to za vzrejno?«, me je nato vprašal. Po kratkem premisleku, sem si rekla… »Mah, glede nato, da je že uspavan, pa dajmo še tole in, če se bova odločila v prihodnje za vzrejno, ne bo treba še dajat enkrat anestezije«.

Rečeno, strojeno. Malce sem asistirala pri prekladanju »spečega« Conorja, ampak po circa 5ih minutah smo bili gotovi tudi s komolci.

Sledila je še injekcija za zbujanje in po dobrih 15ih minutah je bil Conor ponovno nekako priseben. Joj bošček kako se mi je smilil, ko je bil celi omotičen in je hodil, kot, da bi padel v sod whiskeya 😆.

Kaj pa stroški?

Za vse skupaj sem plačala 95, 16 €. Torej dve sliki kolkov, in štiri slike komolcev. Bojda, slednje veljajo tudi, če se v prihodnje odločimo za vzrejno dovoljenje. Zgolj treba bo še doplačati stroške za odvzem krvi (za analizo DNK), pa za pošiljanje slik na Veterinarsko zbornico Slovenije. Prav tako pri veterinarju plačaš stroške njihove ocenitve in izdaje potrdila. Bojda naj bi v Vipavi vse skupaj stalo okoli 150 €.

Žal pa so cene, kot sem omenila že zgoraj, po Sloveniji zelo, zelo različne.

Denimo klicala sem dva različna v Ljubljano in enega v Maribor, dobila čisto ločene informacije, sploh pa cene. Pri enem veterinarju v Ljubljani sploh nimajo opcije preventivno slikanje in slikanje za vzrejno, ampak imajo eno ceno 220-230 € (nebi o imenih). Pri drugem, pa je cena za vzrejno okoli 182 €, za preventivno pa okoli dobrih 100 €.

Tudi v Mariboru niso pretirano poceni. Za slikanje kolkov (za vzrejno) boste dali 160 € +  30 € komolci oz. dobrih 100 € za preventivno slikanje.  

Zato, vam res polagam na srce, da se preventivno pozanimate koliko omenjen postopek stane pri vašem veterinarju. Aja pa še to, slikanje žal res mora biti narejeno pod anestezijo. Če vam bo kateri veterinar predlagal, da se lahko morda izognete temu strošku…. Pojdite k drugemu 😉.

Aja za na konec pa še morda tole, zakaj slikati kolke, če pa morda sploh ne bomo šli na vzrejno? Ker je občutek, ko vidiš, da je vse v redu, res dober. Sama raje sedaj dam 100 €, kot pa da bi čez leto ali dve se ugotovilo, da so določeni problemi in bi bili potem stroški x-krat večji 😎

Več o tem kako izgleda kolčna in komolčna displazija na teh izredno koristnih povezavah